Jug Srbije, velika šteta od poplava i klizišta

Izvor: RTS, 25.Jan.2015, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jug Srbije, velika šteta od poplava i klizišta

Zbog odrona izazvanih poplavama, dva sela, Suševlje i Bričevlje, odsečena su od sveta. U svim ugroženim područjima na teritoriji Pčinjskog okruga situacija se polako stabilizuje. Nivo vode u manjim rekama i potocima opada. Ministar Velimir Ilić poručuje da će država pružiti pomoć ugroženima.
Dva sela Suševlje i Bričevlje odsečena su od sveta zbog odrona izazvanih poplavama, javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dopisnik RTS-a.

U ostalim ugroženim delovima Grdeličke klisure situacija se polako stabilizuje, a dežurne ekipe sinoć su raščišćavale korito Korbevačke reke kako bi stalo više vode.
Oštećena obala puniće se peskom i zemljom, da bi se sprečilo dalje urušavanje zemlje, jer je to preduslov za kompletnu rekonstrukciju mosta, javlja dopisnik RTS-a.
Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak stigao je na teren i istakao da će ta firma svojom mehaninizacijom pomoći lokalnim samoupravama na jugu zemlje.
"Najveća šteta pričinjena je opštini Vranje, naročito ka Vlasini. Tamo su pala dva mosta koja ćemo pokušati da popravimo. Nije to velika šteta, a mi ćemo pomoći samoupravama, kao što smo uradili i prošle godine", istakao je Drobnjak. 
Na jučerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije u Vranju naloženo je da se svi kanali, propusti, rečni tokovi očiste i putevi saniraju.

Angažovaće kompletnu mehanizaciju, a dat je rok od 72 sata. Dopremaće i vodu, tamo gde ne mogu da priđu cisterne, meštani će dobiti flaširanu vodu.
Prema podacima iz "Elektrodistribucije Vranje" otklonjeni su kvarovi u selima iznad Vranja i Vranjske Banje, bez struje je još 30 domaćinstava u opštini Trgovište
Situacija na području Vladičinog Hana danas je stabilna i uglavnom se saniraju posledice koje su napravile nabujale reke i klizišta, rekao je za Tanjug predsednik te opštine Branislav Tošić.
"Vodostaji reka su opali i trenutno nije ugroženo nijedno naselje na tom području, ali se Južna Morava u jednom delu približila kućama, pa se radi na sanaciji tog problema", rekao je predsednik opštine Vladičin Han.
Tošić je rekao da je zbog poplava uvedena vanredna situacija na teritoriji opštine i da je sinoć evakuisano šest porodica sa 22 člana, među kojima i desetoro dece i oni su i dalje smešteni u Osnovnoj školi "Branko Radičević".
Više je uzroka bilo za izlivanje reka: natopljena zemlja, kiša, otapanje snega, a neki kanali i potoci nisu bili očišćeni, pa će oni koji bacaju smeće u reke od sada biti strogo kažnjavani.
Ugrožene je obišao ministar za vanredne situacije Velimir Ilić i ocenio da su poplave na jugu Srbije napravile veliku štetu i obećao pomoć ugroženima u izgradnji bedema na kritičnim tačkama na Južnoj Moravi.

"Velike štete su u Bosilegradu, Vranjskoj Banji, Surdulici, Vladičinom Hanu i u Grdelici. Oštećena je putna infrastruktura, mostovi i klizišta su se pojavila i firme su oštećene", rekao je Ilić novinarima u Grdelici.
Ministar za vanredne situacije naveo je da će tokom dana sve obići i zajedno sa opštinama napraviti zapisnike i konstatovati šta je najkritičnije i šta uraditi već danas i u toku sutrašnjeg dana.
Dodao je da je prvo potrebno zbrinuti građane čiji su objekti oštećeni.
U Grdelici je Južna Morava probila bedeme na dve lokacije i poplavila puteve i desetak kuća u centru varoši.
Ministar Ilić je istakao da će u toku dana iz Beograda stići sušilice kojima će se osušiti poplavljeni podrumi.
Obećao je i pomoć za podizanje bedema nedalekeo od centra Grdelice, gde se Južna Morava drugi put za četiri godine izlila i poplavila put prema Predejanama.
"Poslaćemo odmah projektante da isprojektuju, da se ova najniža tačka zaštiti jer plavi čitavo naselje Grdelicu. U toku ove sezone, 100 posto ćemo zaštititi i trajno rešiti problem. A biće trajno zaštićena i druga kritična mesta i rešen problem bočnih, bujičnih potoka, koji su napravili najviše problema", naglasio je Ilić.
Dodao je da će se razmotriti i pitanje pomoći firmama koje su pretrpele štetu.
Prema njegovim rečima, od Sektora za vanredne sutuacije traženo je odobrenje za veću količinu nafte kako bi se "mašine uključile i počistili pojedini delovi na jugu Srbije gde su nanosi zemlje veći.
"Ja ću informisati Vladu šta je sve problem", rekao je Ilić.
Ministar je sa gradonačelnikom Leskovca obišao i preduzeće "Milport", čiji je salon nameštaja uništila nadošla reka.
"Ministar je obećao urgentnu pomoć da saniramo štetu. Obećao je da će sve učiniti", kazao je agenciji Beta vlasnik tog preduzeća Miomir Dinić.

Ilić je obišao i sela Bričljeve i Suševlje kod Predejana, gde su se delovi brda odvalili i zatrpali puteve.
"Komisija koja konstantno radi, to su arhitekte, inženjeri koji rade pri Štabu za krizne situacije. Oni će u narednom periodu procenjivati štetu. Za razliku od požara koji sve uništi, voda dalekosežno daje posledice. Zato je u ovom trenutku nemoguće predvideti materijalnu štetu koja je napravljena građanima i okolini", rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
Hidrološka situacija se prati, a sve nadležne ekipe su na terenu kako ne bi došlo do nekih iznenađenja.
Topljenje snege proteklih dana nije prouzrokovalo izlivanje reke u Pomoravskom okrugu, ali je puno vode na njivama. Vodostaj svih reka je u porastu, ali nema izlivanja iz korita i poplava, rekao je Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije MUP Goran Kušić.
To se odnosi na Veliku Moravu, Belicu, Lugomir i Crnicu, koje su u maju izazvale katastrofalne poplave u Jagodini, Paraćinu i Svilajncu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.