Jovanović: Neću dati ostavku

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Neću dati ostavku

Kraljevo -- Gradonačelnik Kraljeva odbacio je optužbe da je neadekvatno reagovao tokom poplava, dodavši da ostavku neće dati i da će, ukoliko ima, snositi deo odgovornosti.

"Mislim da smo dobro reagovali, jer je Kraljevo jedan od gradova koji je prvi stao na noge nakon poplava i vratio život u normalu, prvi krenuo sa dezinfekcijom i izvršio zaprašivanje protiv komaraca na popljavljenom području", rekao je gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kraljeva Dragan Jovanović na konferenciji za novinare, dodajući da je ponosao na ono što je urađeno.

Predsednici 41od 68 mesnih zajednica u Kraljevu potpisalo je u utorak peticiju kojom traže smenu gradonačelnika Jovanovića tvrdeći da nije adekvatno reagovao tokom poplave.

Svako ima pravo da traži odgovornost, rekao je Jovanović, demantujući da ga je iko od predsednika mesnih zajednica zvao na sastanke povodom poplava.

"Nisam ni znao za taj sastanak u utorak, niti je bio planiran. U to vreme sam bio na otvaranju Sajma za zapošljavanje, a nakon toga na sednici Štaba za vanredne situacije", rekao je gradonačelnik Kraljeva, odbacujući kao netačne optužbe da nije dolazio na sastanke sa predsednicima mesnih zajednica.

Napominjujući da je upoznat sa peticijom kojom se traži njegova smena, Jovanović je rekao da "ostavku neće dati, niti ima nameru da je da, jer je pred lokalnom samoupravom veliki posao i mora mnogo da se radi".

"Čuo sam, ne mogu da potvrdim, da je dosta predsednika MZ zvalo telefonom i dolazilo, da se ograđuje od peticije, navodeći da im je to, citiram, potureno za potpis da su prisutni, a ne za peticiju za smenu i da su jutros tražili konferenciju za novinare kako bi saopštili da su zloupotrebljeni", objasnio je Jovanović, dodajući da "ne zna da li je tako bilo i da se nije previše interesovao za to".

On je dodao da sarađuje sa svakim, ali da tu ima, kako je rekao, nekih ličnih i političkih razloga, borbe za stranačke i lične pozicije i na žalost trošenja energije na gluposti, a ne na rešavanje posledica katastrofalnih poplava.

"Ovo je znak da moraju što pre da se raspišu izbori za MZ i oni su bili planirani za 9. maj, ali su odloženi iz određenih razloga", rekao je on, dodajući da je realno da se izbori raspišu na jesen.

Napominjujući da je Zakon o vanrednim sitaucijama jasan i da se zna ko obaveštava gradjane, Jovanović je rekao da je problem napravila Zapadna Morava koja je reka i reda i da se zna u čijoj je to nadležnosti i ko treba u tom slučaju da da informaciju o poplavnom talasu koji dolazi.

"Tri puta je postavljano pitanje o poplavnom talasu i tri puta dobijamo informaciju da će vododstaj da poraste 30 do 40 centimera", naglasio je on, dodajući da postoji tonski zapis tog razgovora i da nisu imali nikakva saznanja da će poplavni talas biti veći.

Izražavajući žaljenje što su mnogi građani oštećeni, gradonačelnik Kraljeva je rekao da je grad već obezbedio sredstva za nadokandu građanima.

Pored 64 miliona dinara koji će biti izdvojeni iz Fonda za solidarnu stambenu izgradnju, iz Maribroa će uputiti 40.000 evra, otvoren je dinarski račun i na njemu je trenutno 2,5 miliona dinara, što sve ukupno iznosi više od 70 miliona dinara namenjenih gradjanima ugroženim od poplava, objasnio je on.

"Postoji i 15 miliona dinara koje smo izdvojili iz budžeta za ove situacije, 12 miliona dinara ćemo povući iz Fonda za saobraćaj koji su bili namenjeni popravljanju puteva, imamo pet miliona u Direkciji, što sve premašuje 100 miliona dinara", rekao je Jovanović.

On je ponovio da je tokom poplava oštećen 31 most, 520 kuća, 1.400 hektara obradivog zemljišta i 130 kilometara puta i da sve to sada treba popraviti i vratiti u prvobitno stanje.

"Iz Maribora će u Kraljevo stići nešto više od 1.000 kvadratnih metara laminata, kao i ekipa od 10 do 15 ljudi koji će zajedno sa našim stručnjacima čistiti reke ", rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Ko može bolje neka izvoli, ja sam tu i u interesu mi je da Kraljevo ide na bolje, ali nemam razloga da čuvam svoju fotelju iz bilo kog razloga, poručio je Jovanović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jovanović: Ostavku neću dati

Izvor: Akter, 29.Maj.2014

Gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović odbacio je optužbe predsednika mesnih zajednica da je neadekvatno reagovao tokom nedavnih poplava, dodavši da ostavku neće dati

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.