Izvor: RTS, 26.Feb.2021, 20:36

Jaša Tomić

U aprilu će se navršiti 16 godina od katastrofalne poplave koja je zadesila pojedina sela u opštini Sečanj, kada je uništeno nekoliko stotina kuća i seoskih domaćinstava. Najviše je stradalo selo Jaša Tomić - gde je iseljeno više od dve hiljade stanovnika. Obnova je brzo završena, ali pojedini stambeni objekti još čekaju stanare.
Bila je to najveća poplava u Banatu u poslednjih stotinu godina, veoma brzo uz pomoć države, sagrađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je tri stotine kuća i pet zgrada ali pojedini stambeni objekti ni danas nisu useljeni.
"Zgrade nisu legalizovane, kuće koje su pravljene na placevima postojećih, znači gde je bila kuća pa srušena je legalizovana, a zgrade dan do danas, evo šesnaest godinaništa nije urađeno", kaže Dragomir Popara predsednik saveta MZ Jaša Tomić.
Iako je posle poplave iz sela otišao veliki broj pre svega mlađeg stanovništva, većina je ostala na vekovnim ognjištima.
"Bavimo se poljoprivredom, radimo nekih tridesetak jutara, skromno je ali za naše domaćinstvo dobro. Prošle godine sam otvorio preduzetničku radionu, skromna radionica za popravku nameštaja, tapiciranje, u selu uvek ima nekog poslića", kaže Dragan Kitanović.
Navodi da nije lako, ali da je lepo na selu. 
"Ja sam tako odlučio da ostanem ovde, zbog prirode ja radim u najbližem gradu tu u  Zrenjaninu. Hteo sam da ostanem ovde da nebi plaćao stan i tu gde imam kuću", kaže Nenad Tatomir .
Agrar je i u ovom selu najveća šansa za ostanak mladih i povratak onih koji su napustili ovo Banatsko selo.
"Siguran sam da je neophodno mnogo više, mnogo veći set i niz mera usmeriti ka razvoju poljoprivrede odnosno proizvodnji i preradi zdrave hrane.", kaže Arsen Plahin Predsedsednik skupštine opštine Sečanj.
Po poslednjem popisu iz dvehiljadejedanaeste godine, u Jaši je živelo dvehiljadetristotinesedamdeset ili čak sedam stotina manje stanovnika nego na popisu iz dvehiljade druge godine. Sasvim je izvesno kakvi će biti brojevi na popisu koji nam sledi.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.