„Izlomljeni” most preko Južne Morave

Izvor: Politika, 27.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Izlomljeni” most preko Južne Morave

Kod sela Batušinca, nedaleko od Niša, dve moravske obale spaja spomenik ljudske nebrige

Niš – Kada se ovih prolećnih dana pomenu reke, putevi pored njih i preko njih i, naravno, mostovi odmah se misli na poplave. „Slučaj“ mosta preko Južne Morave kod sela Batušinac, u opštini Merošina, samo dvadesetak kilometara od Niša, jedinstven je u Evropi, ali ne zbog poplava i sličnih nedaća. Most, građen pre tri i po decenije, „izlomio” se, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glavni stubovi držači tonu, potkopale su ga matica reke, ali i višegodišnja neplanska eksploatacija peska i šljunka iz reke. Zbog višegodišnje nebrige, po izgledu i po nameni danas ovaj objekat preko Južne Morave na sve drugo liči samo ne na most koji spaja dve moravske obale i omogućava stanovnicima ovog niškog kraja da prelaze reku. A oni moraju preko, jer na jednoj obali je njihovo selo, a na drugoj su imanja – bašte i njive.

Odluka da se gradi novi most doneta je 2007. godine. Tada je doneta i zabrana za saobraćaj i kretanje preko „izlomljenog” mosta, koju, međutim, apsolutno niko ne poštuje. Svakodnevno preko mosta prelaze poljoprivredni proizvođači sa svojom mehanizacijom i traktorskim mašinama, ali i putničkim vozilima. Znaju da je zabranjeno.

– Opasno je i veoma rizično. Ali, mi drugog rešenja nemamo. Ako bismo morali da idemo okolo do svojih njiva, dnevno bismo gubili po dva-tri sata. To je za nas mnogo i nenadoknadivo. Zato i rizikujemo, pa šta bude – rekao nam je Rade Stamenković.

U opštinskom rukovodstvu u Merošini su čvrsto rešeni da jednom zasvagda razreše situaciju sa mostom:

– Prošle godine započeli smo izgradnju novog saobraćajnog objekta preko Južne Morave. Pre nego što je krenula izgradnja stubova sa obe strane reke, sve je kompletno bilo urađeno – i idejni i glavni projekat, i odobrenje za gradnju i sproveden tender za izvođača. I, što je najbitnije, preko NIP-a obezbeđena su finansijska sredstva. Nažalost, malo smo sreće imali jer je firma „Inter-most”, samo posle dva meseca radova otišla u stečaj!? Deset meseci od tada ništa se ne radi. Ali, već početkom maja ćemo nastaviti izgradnju i, prema planu od kojeg se neće odstupati, završićemo ga do sredine novembra. Za završetak investicije biće potrebno oko 50 miliona dinara. Tada će biti omogućeno meštanima i Batušinca, ali i drugih sela u okolini, da nesmetano prelaze reku i odlaze do svojih imanja i vraćaju se – rekao nam je predsednik opštinske skupštine u Merošini Goran Mikić.

U međuvremenu, rečeno nam je, angažovana je firma „Ratko Mitrović”, koja će nastaviti gde je prethodna zbog odlaska u stečaj prekinula radove. A kada novi objekat bude predat na korišćenje, stari će biti srušen. Iako se čuo i takav predlog da se ostavi kao „spomenik nebrizi“...

Toma Todorović

[objavljeno: 28.04.2010]
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.