Izlile se reke, vanredna situacija u 11 opština

Izvor: Vostok.rs, 07.Mar.2016, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlile se reke, vanredna situacija u 11 opština

Zbog obilnih padavina i izlivanja reka i potoka vanredna situacija proglašena je u Čačku, Topoli, Bajinoj Bašti, Požegi, Novom Pazaru, Arilju i Lučanima, a u mnogim mestima na rekama u Srbiji, prema podacima RHMZ, prevaziđena je granica redovne odbrane od poplava.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša i na rekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot, rekao je direktor „Beogradvoda“ Vladimir Batalović.



Načelnica štaba za vanredne situacije u Čačku Bojana Ikodinović izjavila je da je tokom noći i jutra više od 400 osoba evakuisano, najviše u mestima koja se nalaze u slivu reke Čemernice.

Krizni štab za vanredne situacije Bajina Bašta proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine, imajući u vidu da se očekuje još veći porast vode.

Usled obilnih snežnih padavina, koje su tokom noći pale na teritoriji opštine Prijepolje, u prekidu je saobraćaj na državnom putu koji preko Jabuke vodi do granice sa Crnom Gorom, a oko 2.000 seoskih domaćinstava je bez struje..

„Zbog drveća koje je usled velikih padavina pod teretom snega palo na ovaj put, saobraćaj je trenutno potpuno obustavljen. Ekipe su na terenu, a normalizacija saobraćaja očekuje se oko 14 sati“, rekao je predsednik opštine i komandant kriznog štaba opštine Prijepolja Emir Hašimbegović.



Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da je situacija u Novom Pazaru alarmantna i da je u jednom delu grada evakuisano 100 stanovnika zbog poplava, a da u pojedinim delovima grada nema struje.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a zajedno sa ostalim nadležnim službama neprekidno prate stanje na terenu.

Iz tog sektora naložen je pojačan rad operativnih centara i intenzivno izveštavanje Republičkog centra za obaveštavanje, na delovima teritorija gde su prognozirane veće količine padavina.

U pripravnost su stavljeni Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi i Specijalizovane jedinice civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.

Inače, u toku noći pripadnici Vatrogasno spasilačkih jedinica SVS MUP-a evakuisali su ukupno 15 osoba zbog ugroženosti poplavom i to: u Gornjem Milanovcu sedam, u Čačku tri, u Priboju pet osoba.

Na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Lučani, na sednici održanoj danas 7.3.2016. godine, predsednik opštine Lučani doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji te opštine.

Vanredna situacija proglašena je usled ugroženosti od poplava i klizišta.

Konjevići i Preljinska baluga, reka Čemernica se trenutno izliva i sa leve i desne strane i potencijalno je ugroženo oko 500 domaćinstava.

Do sada evakuisano je 15 osoba a u toku je evakuacija šest lica.

Na teritoriji Opštine Čačka angažovano je 47 pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica sa 14 vozila.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Niša (šest pripadnika, dva vozila i dva čamca) se trenutno nalazi u Konjevićima, a na putu ka Čačku su i specijalistički timovi iz Beograda (14 pripadnika, 3 vozila i 5 čamaca) i Novog Sada (10 pripadnika, tri vozila i tri čamca). Na lice mesta su upućena i četiri predstavnika Uprave za VSJ.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zapadna Morava u stagnaciji kod Čačka

Izvor: B92, 08.Mar.2016, 01:00

Čačak -- Nivo Zapadne Morave je već nekoliko sati u stagnaciji, izjavila je načelnica štaba za vanredne situacije u Čačku Bojana Ikodinović...Prema njenim rečima, tokom večeri su četiri osobe evakuisane u naselju Parmenac...Zbog izlivanja Zapadne Morave, delimično je obustavljen saobraćaj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.