Iran: Sankcije SAD ometaju spasilačke operacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Sankcije SAD ometaju spasilačke operacije

Iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je da su sankcije koje je prošle godine uvela administracija američkog predsednika Donalda Trampa omele uspešne spasilačke operacije u područjima pogođenim poplavama u kojima je do sada nastradalo 45 osoba.

Zarif je na svom Tviter nalogu kasno sinoć napisao da politika "maksimalnog pritiska" Amerike na Iran ometa napore za pomoć iranskog Crvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << polumeseca svim zajednicama razorenim poplavama bez presedana, preneo je AP.

Sankcije su, rekao je on, sprečile Teheran da dobije neophodnu opremu, uključujući i helikoptere za pomoć.

"Ovo nije samo ekonomski rat; to je ekonomski TERORIZAM", napisao je Zarif.

Iran se suočio sa velikim poplavama u protekle dve sedmice, a u ponedeljak je broj poginulih u katastrofi porastao na 45.

Poplave su pogodile stotine sela, kao i gradove u zapadnom delu zemlje, gde je u nekim mestima proglašena vanredna situacija.

Lokalne vlasti u pogođenim područjima su u više navrata tražile da dođe više helikoptera do udaljenih i graničnih lokacija. Iranski državni mediji javili su da desetine vojnih i iranskih helikoptera Crvenog polumeseca ucsestvuje u spasilačkoj operaciji.

Britanija i Nemačka su ponudile da pošalju pomoć, uključujući čamce i bezbednosnu opremu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.