Ima li razloga za strah od poplava? Detaljna prognoza za drugu polovinu maja i početak juna

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 19:35

Ima li razloga za strah od poplava? Detaljna prognoza za drugu polovinu maja i početak juna

Prethodnih dana, i prema najnovijim prognozama za naredne dane, širom zemlje smenjivaće se kratkotrajno sunčano sa oblačnim vremenom i pljuskovima.

Slobodan Sovilj iz RHMZ-a reako je za "Blic" da su za prethodnih 30 godina prosečne maksimalne temperature za ovaj period godine bile između 20 do 27 stepeni, i u odnosu na te temperature one koje smo imali u dosadašnjem delu maja su malo ispod proseka uz čestu pojavu padavina.

"U Srbiji su za sada padavine bile samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << česte, ali ne i toliko obilne. Nestabilan period, sa čestom kišom i pljuskovima sa grmljavinom će potrajati zaključno sa četvrtkom, 18. majem. U sredu se očekuje maksimalna temperatura od 18 do 23 stepena, i na snazi je žuti meteoalarm zbog pojave grmljavina i količine padavina, koja lokalno može dostići od 10 do 20 litara po kvadratnom metru za vreme grmljavinskih procesa", kaže Slobodan Sovilj.

U četvrtak će temperatura biti niža, to će biti najhladniji dan ove sedmice sa maksimalnim vrednostima temperature od 15 do 18 stepeni uz potpuno oblačno vreme. Jedino će malo biti toplije u četvrtak u Timočkoj i Negotinskoj Krajini.

"Dobra vest je da je košava duvala još u utorak, a zatim sledi slabljenje vetra i u sredu ćemo imati potpuni prestanak košave. U drugom delu sedmice očekuje nas skretanje vetra na severni i severozapadni pravac, slabog do umerenog intenziteta.

Nakon kišovitog i nestabilnog perioda, od petka 19. maja, do utorka 23. maja, imaćemo period sa dosta sunčanih sati širom Srbije, dok će pojava kratkotrajne kiše i pljuskova biti lokalizovana, i to uglavnom na brdsko-planinska područja zapadne i jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije, po obodnom delu naše zemlje, dok će u većini krajeva tokom dana bilo ipak suvo uz duže sunčane intervale - kaže Sovilj.

Više sunca značiće i višu temperaturu koja će i za dane vikenda i početkom sledeće sedmice dostizati 25, ponegde 26 stepeni.

Ali, posle relativno stabilnog perioda, koji bi mogao da traje od 19. do 23. maja, od srede 24. maja do kraja meseca ponovo ćemo imati nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše i kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, a temperatura će biti 2-3 stepena niža, što znači da će maksimalne temperature biti od 20 do 24 stepena Celzijusa.

"Kraj meseca će ponovo biti malo svežiji, nestabilniji i sa češćom kišom i kratkotrajnim pljuskovima. Prema trenutnim dugoročnim prognozama nastavak promenjivog vremena sa čestom pojavom kiše očekujemo i u junu. Kolege koje se bave mesečnom prognozom vremena su izdale orijentacionu prognozu i očekuje se od 70 do 100 litara po kvadratnom metru tokom juna što je iznad prosečnih vrednosti za to doba godine, pogotovo u Vojvodini, na jugozapadu i jugu Srbije. Dakle, očekujemo da i jun bude kišan kao maj, ali to ne znači da će biti hladan. Pozitivno odstupanje mesečne temperature će biti 1 stepen. Maksimalna temperatura vazduha će biti oko 25 stepeni, to je malo iznad proseka ako pogledamo period od poslednjih 50 godina. Možemo reći, prosečno topao i kišovit jun", kaže Sovilj.

U RHMZ-u kažu da se, kada su u pitanju rekordi, maj 2023. nije izdvojio za sada ni po ekstremnim količinama padavina, nije bilo ekstremno toplo, niti su grmljavinski procesi bili ekstremni.

"Maj je samo malo svežiji sa čestom pojavom kiše. Ali, raniji rekordi vezani za maj su recimo, maksimalna temperatura vazduha u maju u Beogradu je osmotrena 19. maja 1996. godine, kada je bilo 34,9 stepeni. To je najtopliji maj. Imamo podatak od pre devet godina, 2014. godine i svi se sećamo da su u maju bile velike poplave u Srbiji. Tada je samo za jedan dan, 15. maja, palo 110 litara kiše po kvadratnom metru u Beogradu, dok je sada, iako smo imali učestalu pojavu padavina u Beogradu tokom ovog meseca, u prvom delu palo svega 20-25 litara kiše po kvadratnom metru na nivou grada što je četiri puta manje nego što je tada palo samo za jedan dan", zaključuje Sovilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.