Izvor: Danas, 13.Apr.2015, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I komunalni policajci u rovu

Šabac - Gradski Štab za vanredne situacije u Šapcu, nakon prošlogodišnjih poplava u seoskim područjima, ove godine je doneo odluku da se očisti kanalska mreža i vodotokovi drugog reda na ukupno 19 kritičnih tačaka.

U selu Gornja Vranjska, gde je prošle sedmice bila i delimična evakuacija stanovništva zbog poplava, na reci Dumači i potoku Zmajevac produbljuju se korita, ispravljaju tokovi i postavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << cevi za sigurniji odvod. Iako u ovoj akciji učestvuju radnici šabačkih preduzeća potpomognuti meštanima, desilo se da zbog uskršnjih praznika svega dva domaćinstva iz ovog sela prihvate zajednički rad na krčenju granja i šiblja. Da bi se omogućio prolaz bagerima u akciju se uključilo i desetak komunalnih policajaca.

U selu Metliću, gde se Dobrava godinama izliva u proleće, bagerom se produbljuje korito a angažovano je i osam radnika JKP "Grad", dok se u Pocerskom Pričinoviću postavljaju betonske cevi koje treba da spreče zagušenje vodotoka. Skoro svake godine ovde se stvarao čep koji je bio uzrok plavljenja domaćinstava. U Bogosavcu čisti se i širi kanal Mutnik. Međutim, meštani ovog sela očekuju pomoć države kako bi se očistio obližnji Cerski obodni kanal, koji pripada prvom redu vodotokova i koji često pravi velike probleme. U Beloj Reci meštani su se samoorganizovali da prodube i očiste 1.800 metara istoimene reke. U tome su dobili i pomoć teške mehanizacije iz grada.

Pored radova u pocerskim selima mehanizacija i ljudstvo je angažovano i u selima pored Save, Orašcu i na potezu od Drenovca do Čevrtnije, gde je najkritičniji deo obaloutvrde. Tokom majskih poplava ovde je bila angažovana vojska i policija, zajedno sa Šapčanima i dobrovoljcima da se spreči veliki poplavni talas. Ostali deo savske obaloutvrde izdržao je rekordni vodostaj od 665 centimetara, ali nasip kod Čevrntije u dužini od pet kilometara je vrlo nestabilan. Zbog toga je Grad Šabac, zajedno sa opštinom Bogatić, konkurisao kod Evropske unije za izgradnju nešto više od 20 kilometra nasipa. Samo nasip kod Čevrtnije koštao bi oko četiri miliona evra. Pozitivan odgovor očekuje se do juna, a radovi bi počeli u septembru.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.