Hokus - pokus PD Jugoistok

Izvor: RadioCity.rs, 06.Jun.2014, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hokus - pokus PD "Jugoistok"

Poslednjih dana  maja, usred vanredne situacije sa poplavama, City radio je od brojnih slušalaca dobio informaciju da ekipe “Jugoistoka” isključuju struju dužnicima i da to rade bez prethodnog upozorenja, donevši opomenu pred isključenje na samo izvršenje. Oni kojima je struja isečena tih dana, uglavnom nisu imali prilike da istog dana namire deo duga, već se insistiralo i na izmirenju kompletnog duga i na plaćanju dodatnog iznosa za ponovno priključenje. Među slušaocima koji su nam se javili najčešće putem društvenih mreža, bilo je i samohranih majki i porodilja i osoba sa invaliditetom. I svi su govorili jedno te isto, a to je da ekipe za isključenje tvrde da imaju naređenje “odozgo” da budu nemilosrdne i da struju isključuju ma o kome da se radi.
S obzirom, da se u većini slučajeva radilo zapravo o sitnim dužnicima, u nekim slučajevima dug nije prelazio ni 5000 dinara, postavilo se logično pitanje – da li je bilo etički da se krene sa sankcionisanjem najpre onih ljudi, koji iako pritisnuti nemaštinom, ipak koliko toliko uredno izmiruju račune a ne, po logici stvari, od onih koji za struju duguju najviše.

Prema Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja uputili smo zahtev PD “Jugoistok” da nam se dostave podaci o dugovanjima svih javnih preduzeća i institucija ali i političkih subjekata u gradu zaključno sa 20. majem ove godine, dakle, otprilike sa datumom kada je krenula masovna seča struje domaćinstvima.
U međuvremenu, dok smo čekali na te podatke, u toku nedelje za nama, struja je isključivana na kratak vremenski period,  brojnim javnim preduzećima i institucijama, te su tako, nakratko, bez struje u proteklim danima ostajali Gradska uprava u Nikole Pašića, “Vodovod”, ”Pčelica”, SC “Čair”.
O čemu se zapravo tu radi? O pokušaju da se najveći dužnici nateraju da plaćaju ili da se sitnim dužnicima izbije adut iz rukava da protestuju kad makaze i kod njih prorade? O političkim, među i unutarstanačkm prepucavanjima ? O sukobu između PD “Jugoistok” i EPS “Snabdevanja”? Bilo kako bilo, taj hokus - pokus, “sečem struju – puštam struju” performans ovih dana zbunjuje građane.

Gradonačelnik Niša, Zoran Perišić, u izjavi zaTanjug, potvrdjuje da Grad nije uredno plaćao račune EPS-u ali naglašava da je problem nastao zbog toga što je Grad izmirivao dugove po trogodišnjem reprogramu a nije plaćao novoprispele račune. Perišić je naglasio da nalozi za isključenje dolaze iz Beograda a ne iz PD “Jugoistok”.
Nemoguće je u naglašavanju toga ne videti svojevrsno pravdanje nedavno postavljenog novog direktora Jugoistoka, doskorašnjeg predsednika GO Crveni krst, čelnog čoveka FK Radničkog  inače Perišićevog stranačkog kolege – Darka Bulatovića.
Direktor PD “Jugoistok”, Darko Bulatović, je ponovo, u izjavi za Tanjug provrteo pet, šest puta tvrdnju da se radi isključivo o poštovanju naloga dobijenih odozgo, od EPS Snabdevanja te bi se mogao iz te izjave lako  steći utisak da Jugoistok zapravo i nema maltene nikakvu ulogu u isključivanjima struje u zoni pokrivanja, već da radnici “Jugoistoka” služe isključivo kao fizikalija koja na naloge iz Beograda skače i bez pitanja seče ono što im je naloženo i da ništa veća rola u tome nije ni direktora Bulatovića.  

Neka je i tako.Postavljaju se onda logično nova pitanja. Ako isključenja nikako ne zavise od “Jugoistoka”, kako je onda na primer SC “Čair” dobio struju nakon svega 6 sati isključenja kako prenose mediji, posle razgovora direktora sportskog centra sa upravo direktorom “Jugoistoka” a ne EPS” Snabdevanja”. Ostaju i druga pitanja otvorena, a najvažnije je – da li su veliki dužnici platili dugove plus priključke da bi im struja bila ponovo uključena? Pošto je to model koji se, primenjuje na građanstvo i male dužnike.
EPS Snabdevanju smo juče uputili zahtev da potvrde ili opovrgnu tvrdnje iz “Jugoistoka” ali do ovog trenutka odgovor nismo dobili.
Ko najviše duguje?
U petak smo dobili spisak najvećih dužnika PD “Jugoistoka” zaključno sa 20. majem 2014.

Na čelu liste je Direkcija za izgradnju Grada Niša sa bezmalo 83 miliona dinara duga (82.974.847,90), na drugom mestu se nalazi Nissal AD, sa blizu 28 miliona duga (27.892.901,27). Treća je “Pčelica” sa 17 i po miliona. Na četvrtom mestu je Gradska Uprava Služba za održavanje preko 14 miliona i 350 hiljada, peti je SC “Čair” čije je dugovanje dostiglo  12 miliona i 200 hiljada. Na šestom mestu je ponovo Direkcija – Ulično osvetljenje i  seosko područje , oko 9 miliona i 900 hiljada, sedmo mesto pripada Vulkanu sa nešto više od 9 miliona, osmo Beer Komercu  sa preko 6 i po miliona, MUP Srbije PU Niš duguje više od 4  miliona i 700 hiljada a deseti je KOPEX MIN Liv AD sa oko 4 i po miliona dugovanja.
Od desetog do petnaestog mesta nalaze se “Nišprojekt”, AD MIN Holding Vagonka, Natom AD, JP “Aerodrom” (preko 3 i po miliona)  i  JKP “Tržnica” (preko 2 miliona i 750 hiljada). JKP Gorica sa 2 miliona i 300 hiljada je na 19 mestu dužnika, a za njima sledi nekolicina niških osnovnih i srednjih škola ali i odred Žandarmerije Niš, Okružni sud u Nišu,Dom omladine,Galerija savremene likovne umetnosti, Institut za zaštitu zdravlja,  brojne firme poput Niskogradnje doo.
Dug Narodnog pozorišta je nešto niži od million i po,  JKP Naissus duguje 596 hiljada, Niška TV oko 490 hiljada, JKP Mediana duguje oko 63 hiljade.
Fudbalski Klub Radnički duguje Jugoistoku 576 hiljada dinara.
Kada je reč o gradskim opštinama, najviše duguje GO Palilula – blizu 850 hiljada. Sledi GO Crveni Krst sa preko 250 hiljada dinara duga, GO Pantelej ima  sitniji dug od 9,7 hiljada, GO Medijana duguje skromnih 1,8 hiljada a prema tabeli koju smo dobili GO Niška Banja nema dugovanja.

Od Jugoistoka smo tražili i spisak dugovanja političkih stranaka u Gradu ali kako nismo dobili podatak koliko je dugovanje Srpske Napredne Stranke – SNS, čisto korektnosti radi ćemo taj spisak objaviti po dobijanju podataka i za njih.
Svakako je važno da sve javne službe u gradu neometano rade.  Ali je takođe važno i uvesti red pri naplatama te praktično sprečiti da se kola uvek s lome na najnezaštićenijima. Dosadašnja praksa je uglavnom bila krajnje destimulišuća za one koji u ova nevesela vremena pokušavaju da svoje obaveze izmire na vreme.
Ono o čemu bi čelnici grada Niša zajedno sa čelnim ljudima preduzeća i ustanova morali da vode računa je i to da vlast i moć nose odgovornost  i da svakome ko razmišlja svojom glavom uopšte nije stalo da iznova sluša opravdanja kako je za sve što je loše” uvek kriv neko drugi pre nas” a pogotovo vajkanja da  “ne mogu da izdrže pritisak” medija. Ko to ne može, njemu nije mesto ni na rukovodećem mestu ni u politici.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.