Hoće li pomoć stići pre snega

Izvor: RTS, 10.Okt.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li pomoć stići pre snega

U Mrđenovcu kod Šapca, gde su u majskim poplavama oštećene 34 kuće, rešenja za pomoć u obnovi dobilo je 14 domaćinstava. Vlasnici kuća koji, prema proceni komisije, nemaju pravo na državnu pomoć uložili su žalbu, ali ni posle dva meseca nisu, kako tvrde, dobili odgovor.

Petočlana porodica Radojčić još nije počela sa obnovom kuće. Od donatora su dobili građevinski materijal, a pravo na pomoć države nemaju jer im, kako kažu, voda nije uništila oba stambena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << objekta u dvorištu.

"Oni smatraju da nam je ono gore glavna kuća, i pošto tu nije ušla direktno, nemam pravo na pomoć", kaže Božica Radojčić. "Kuća je stajala 10-15 dana u vodi, prozukla skroz kroz temelje, i sve je potonulo, znači šteta je velika, ali nemamo pravo na kategoriju jer voda nije ušla direktno na vrata, šteta od poplava je šteta od poplava, da l‘ je ušla kroz prozor na vrata, ona je ušla."

Dok jedni čekaju odgovor na žalbu, drugi su nezadovoljni kategorizacijom i dobijenim novcem.

"Ovo što sam po tom rešenju dobio, to je neki minimum, možda ni za majstora neću imati, kamo li da kupim materijal i obnovim", Žarko Kovačević, "to je toliko mizerno, ali šta ću."

Uz nezadovoljstvo, u Mrđenovcu je primetna i rodbinska solidarnost.

Nevenka Kovačević nije dobila pomoć ni od humanitarne organizacije, ni od države: "Ovo mi je brat izašao u susret da mi ozida."

Iako se nadaju da će kuće pre zime obnoviti, pored nedostatka novca, veliki problem meštanima Mrđenovca predstavlja i pronalazak građevinskih radnika.

"Majstori su veliki problem, zauzeti su svi, poskupi, teško ih je dobiti za rad", naglašava Dragan Radojčić."Mnogi rade i jako ih je teško naći, dnevnice su im 40-50 evra, tu treba da se radi desetak dana, tako da je sve problem."

U selu gde se većina domaćinstava bavi povrtarskom proizvodnjom voda je u maju uništila mnoge zasade i plastenike.

Atar Mrđenovca ima 930 hektara, potopljeno je 85 odsto parcela, više od 800 ektara, ističe Granić Milić, predsednik saveta MZ Mrđenovac:

"Tu ništa više nema, nije moglo da se preseje jer je bilo kasno, za ovu godinu je sve otišlo, nema ništa, a za sledeću godinu ko bude imao on će posejati, ko ne bude on neće."

Posle poplava, kućnu negu i pomoć starima u Mrđenovcu, obezbedila je humanitarna organizacija Karitas.

"Imamo sigurnost jer znamo da će doći, da će nam izmeriti pritisak, po potrebi i šećer u krvi", kaže Predrag Mojić, "tako ne moramo da idemo lekaru."

Na teritorija grada Šapca, 3.700 domaćinstava pretrpelo je štetu tokom majskih poplava. Pomoć države, tvrde nadležni, nije dovoljna, pa je svaka donacija ovom kraju dobrodošla.

rts.sabac@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.