Hiljade hektara pod Savom

Izvor: Politika, Tanjug, 10.Jan.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade hektara pod Savom

Ugroženi nasipi kod sela Mrđenovac i Provo, kod Šapca, a ponegde voda stigla do prvih kuća

Šabac – Sava kod Šapca nastavila je da raste, i juče ujutro dostigla je 541 centimetar, što je za skoro pola metra više od granice vanredne odbrane od poplava, koja je proglašena 7. januara. Najkritičnija mesta u ovom trenutku su nasipi kod sela Mrđenovac i Provo, gde je preostalo još samo 40 centimetara do prelivanja.

Zbog velikog protoka hidroelektrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mali Zvornik, vodostaj Drine u njenom donjem toku takođe je visok, pa je u takozvanom nebranjenom području već poplavljeno oko 2.700 hektara oranica.

Prema poslednjim informacijama iz Odeljenja za vanredne situacije Mačvanskog okruga u Šapcu na nasipe u Mrđenovac i Provo preventivno je odvezen pesak. Obezbeđeno je i 1.000 vreća za punjenje, kojim se vrši utvrđivanje najnižih tačaka. Na ovom području poplavljeno je oko 700 hektara, a voda je stigla do samih kuća.

Slična situacije je i u susednom Orašcu, gde je poznato vikend naselje potpuno odsečeno. Iz kuća zarobljenih vodom građani se u selo prevoze čamcima.

– Sava ne prašta, a kad daje moraš da imaš čizme, i to one gumene – kaže naš kolega Milan Jovanović, nekadašnji urednik revije „Zov", koji u Orašcu takođe ima vikendicu. On ističe da se pri zidanju ovakvih objekata ljudi uvek raspituju dokle je reka najviše stizala, ali nema toga koga Sava nije iznenadila. Džaba crte po zidu, džaba izvlačenje „vagresa", kad počne da nadolazi, odmah vuci stvari na tavan...

Pod vodom je i više stotina vikendica uzvodno od šabačkog železničkog mosta. Zbog pojave podzemnih voda na dvadesetak hektara vašarišta Mihajlovac ogleda se Gradska pekara sa svojim silosima. Mnogobrojna vodena „ogledala" prisutna su svuda po njivama i livadama u okolini grada.

Drina se u petak izlila u nebranjenom području u okolini graničnog prelaza Pavlovića most i atarima sela Badovinci i Crna Bara. Kod mosta, tok reke je proširen za oko 400 metara, a kod ušća u Savu i do osam kilometara, tako da je pričinjena ogromna materijalna šteta. Protok hidrocentrale Mali Zvornik sa 1.738 metara kubnih u sekundi, smanjen je u subotu na 1.320, ali je juče ujutro povećan na 1.525.

Sekretar Mesne zajednice Crna Bara Dragan Jurišić strahuje da će pšenica, kojom je zasejan najveći deo poplavljenih njiva, biti potpuno uništena. Na sreću, stočari su na vreme iz koliba evakuisali stoku.

– Pošto se radi o nebranjenom području, koje je ostalo u pojasu uz reku, država nema obavezu da poljoprivrednicima nadoknadi štetu. Međutim, svakako moramo pronaći način da im se pomogne. Bar da im se refundira repromaterijal – kaže predsednik opštine Bogatić Radenko Petrić.

Iako visok vodostaj reka Tamnave, Dobrave, Dumače i Cerskog obodnog kanala stagnira, i nema opasnosti od poplava. Tamnava, koja se izlila 2. januara i poplavila oko 250 hektara od Donjeg Crniljeva do Subotice, vratila se u korito. U priobalju ovih reka ostalo je takođe puno vodenih „ogledala".

Miroljub Mijušković

----------------------------------------------------------------

Vodostaj većih reka u porastu

Vodostaji na Savi, Drini, Tisi i Dunavu nizvodno od Novog Sada u naredna četiri dana biće u porastu, saopštio je juče Republički hidrometeorološki zavod.

Vodostaji na Tamišu već u toku jučerašnjeg dana prešli u opadanje, a na ostalim rekama u Srbiji vodostaji su već u opadanju, navodi se u saopštenju. Mere redovne odbrane od poplava sprovode se na Savi do Sremske Mitrovice, gornjem toku Tise i na banatskim vodotocima, a mere vanredne odbrane od poplava sprovode se na Savi u zoni Šapca i na Tamišu kod Jaše Tomića.

„Usled obilnih kišnih padavina u toku prekjučerašnjeg dana na srednjem toku Save i njenim desnim pritokama došlo je do novih, većih porasta vodostaja, pa se očekuje da će 12. januara 2010. godine vodostaj kod Sremske Mitrovice dostići granicu vanredne odbrane od poplava, a granicu redovne odbrane od poplava kod Beograda”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da su u prethodnih deset dana, usled obilnih kišnih padavina, skoro na svim rekama u Srbiji zabeleženi veći porasti vodostaja.

Tanjug

[objavljeno: 11/01/2010]
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.