Higijena - osnova za sprečavanje bolesti

Izvor: B92, 22.Maj.2014, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Higijena - osnova za sprečavanje bolesti

Načelnica Sektora za preventivnu medicinu VMA Sonja Radaković izjavila je danas, povodom poplava u Srbiji i njihovih posledica, da su lična i kolektivna higijena osnova suzbijanja, sprečavanja i kontrole zaraznih bolesti.

U preventivnoj medicinskoj zaštiti, kada se dogode masovne nesreće, neophodno je korišćenje ispravne vode za piće, održavanje lične higijene i pripremanje namirnica, rekla je Radaković RTS-u.

Prioritet je i bezbedno higijensko uklanjanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otpadnih materija, a ne bi se smele formirati privremene deponije i đubrišta, naglasila je Radaković.

Radaković je rekla da se, zbog vlažnog i toplog vremena, očekuje razmnožavanje komaraca i glodara i da će suzbijanje komaraca nadležne službe morati da obave posle potpunog povlačenja vode.

Svako domaćinstvo trebalo bi da se zaštiti od komaraca sredstvima koji odbijaju insekte, a ljudi ne bi trebalo da izlaze iz kuća i borave napolju u vreme kada su komarci najaktivniji, savetovala je Radaković.

Radaković je upozorila da komarci mogu preneti bolest "virus zapadnog Nila" koja najčešće ima simptome najobičnijeg gripa i samo u retkim slučajevima može imati teške posledice.

Ona je rekla da se očekuje kontaktni način prenošenja različitih bolesti, pa tako i žutice.

Pratioci ovakvih katastrofa su i zmije, ali ukoliko otrovnica nije bilo na nekom području pre poplave, nehe ih biti ni sada, istakla je Radaković.

Radaković je rekla da su ekipe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije juče boravile u Obrenovcu i obavile zadatke u koordinaciji sa kriznim štabom.

Danas je preventivna medicinska ekipa poslata u Obrenovac da bi obavila higijensko-epidemiološko izviđanje, da bi nakon potpune asanacije, preduzela mere, dodala je Radaković.

Foto: akeeris / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radaković: Higijena osnova sprečavanja bolesti

Izvor: Blic, 22.Maj.2014

Načelnica Sektora za preventivnu medicinu VMA Sonja Radaković izjavila je danas, povodom poplava u Srbiji i njihovih posledica, da su lična i kolektivna higijena osnova suzbijanja, sprečavanja i kontrole zaraznih bolesti. ..U preventivnoj medicinskoj zaštiti, kada se dogode masovne nesreće, neophodno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.