Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Venecije nakon najgore poplave u istoriji: Šteta nekoliko stotina miliona evra

Grdonačelnik Venecije Luiđi Burunjaro rekao je danas nakon novog talasa poplava da će šteta u ovom istorijskom gradu nakon najgore poplave u poslednjih 50 godina biti nekoliko stotina miliona evra.

"Ne govorimo samo o izračunavanju štete, već o budućnosti grada. Zbog ovoga gubimo stanovništvo", rekao je Brunjaro novinarima i pozvao Rim da proglasi vanredno stanje.

Premijer Đuzepe Konte trebalo bi da poseti grad danas.

Nivo vode juče je dostigao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 187 santimetara, što je najviši nivo zabeležen u Veneciji, a samo sedam santimetara manje od najvišeg zabeleženog nivoa u istoriji.

"Venecija je na kolenima. Bazilika svetog Marka je pretrpela ozbiljnu štetu, kao i ceo grad i njegova ostrva", napisao je na Tviteru gradonačelnik Luiđi Burunjaro.

U Veneciji je kripta ispod bazilike Svetog Marka poplavljena drugi put u istoriji, a voda je ulazila kroz prozore i probijala sve odbrane. Koferi turista plutali su po Trgu svetog Marka.

Turisti koji su boravili u prizemlju hotela bili su prinuđeni da preko noći pređu na više spratove.

Poplava je prouzrokovana obilnom kišom koja se poklopila sa punim mesecom koji je doneo visoku plimu, a vetar ju je naneo na Veneciju.

Takođe, grad isprepletan kanalima u opasnosti je i zbog porasta nivoa mora usled klimatskih promena.

Najmanje 60 čamaca je oštećeno, kako navode organi civilne zaštite.

Brunjaro je za "dramatičnu situaciju" takođe okrivio klimatske promene i pozvao da se ubrza izgradnja barijera na moru.

Pokretne barijere nazvane "Mojsije" imaju za cilj da spreče poplave.

Međutim, projekat usporavaju kritike ekologa koji smatraju da će time biti uništen ekosistem lagune, kao i prekoračenje troškova i skandal sa korupcijom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.