Filmovima o poplavama počela Donatorska konferencija

Izvor: Blic, 16.Jul.2014, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovima o poplavama počela Donatorska konferencija

Brisle - Donatorska konferencija "Obnovimo zajedno" za saniranje posledica majskih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini počela je danas u Briselu emitovanjem tri filma o poplavama i reakciji međunarodne zajednice.

Delegaciju Srbije predvodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, delegaciju Bosne i Hercegovine predsedavajući Predsedništva Bakir Izetbegović a na konferenciji učestvuju i brojni zvaničnici iz evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << država, SAD, Japana i predstavnici medjunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije, Svetska banka, EBRD, OEBS...

Konferenciju u zgradi "Šarlemanj" u centru briselskog evropskog kvarta zvanično će otvoriti komesar za proširenje EU Štefan File, premijerka Slovenije Alenka Bratušek i ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus.

Učesnicima će se potom obratiti predsednik Srbije i predsedavajaći predsedništva BiH.

Za konferenciju je rezervisana najveća sala koja može da primi više od 400 zvanica.

Akreditovan je i veliki broj medijskih kuća.

Agendom je predvidjeno da Donatorska konferencija traje do 19 sati.

Nikolić se, pre konferencije, sastao sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, kao i sa komesarom za proširenje EU.

Srbija je procenila da je šteta od poplava za srpsku privredu, infrastrukturu i kuće oko milijardu i po evra, dok je Bosna i Hercegovina iznela cifru od nešto više od dve milijarde evra. Delegaciju Srbije predvodi predsednik Tomislav Nikolić, na čiju je inicijativu organizovana ova konferencija.

Ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović rekla je uoči današnje konferencije da očekuje da budu prikupljena značajna sredstva za otklanjanje posledica majskih poplava i istakla da je do sad Srbiji najviše pomogla EU.

- Očekujemo da bilateralni donatori, i svi drugi koji žele da pomognu, u odnosu na spisak naših potreba odreaguju i pomognu nam da na najbolji način prevazidjemo krizu posle poplava koja je za nas teška pre svega u ekonomskom smislu - rekla je Joksimović novinarima u pauzi skrininga za poglavlje 31 u Briselu.

Veliki značaj

Joksimović je rekla da donatorska konferencija u sedištu Evropske komisije, koju organuzuju Francuska i Slovenija, ima veliki politički i simbolički značaj, ali da je pre svega važno prikupljanje sredstava, odnosno traženje dodatne pomoći za sanaciju teških posledica poplava.

Srbija je danas u Briselu predala Evropskoj komisiji nacrt zahteva za dodelu bespovratne pomoći za otklanjanje šteta od poplava i može računati na 40 do 50 miliona evra podrške iz Fonda solidarnosti Evropske unije, izjavila je srpska ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je nacrt zahteva za pomoć predala evropskom komesaru za regionalnu saradnju Johanesu Hanu i saopštila da je Evropska komisija već dala prvu povoljnu ocenu srpskog zahteva, tako da se može očekivati da ova sredstva, mimo očekivane podrške na donatorskoj konferenciji, stignu već najesen.

Jadranka Joksimović je objasnila da prethodno ovu pomoć treba da odobre Evropska komisija i Evropski parlament i Savet EU. Srpska ministarka je navela da sredstva iz Fonda solidarnosti mogu da se koriste samo za obnovu i potrebe infrastrukture, a ne i za obnovu privatnih kuća i svega što je u privatnom vlasništvu.

Sredstva ovog fonda će biti iskorišćena za otklanjanje štete nanesene energetici, putnoj infrastrukturi, a biće upotrebljena i za radove na sprečavanju poplava, istakla je ministarka bez portfelja koja je zadužena za evropske integracije.

Jadranka Joksimović je dodala da je jako korisno i to što srpska vlada čim se odobre sredstva može da krene u obnovu infrastrukture i da naknadno nadoknadi iz pomoći fonda EU ono što u međuvremenu potroši.

Joksimović je navela da je Srbija do sad uspela da prenamenom IPA fondova iz 2012. godine omogući 30 miiona evra sredstava za sanaciju, iz 2013. oko 10 miliona, dok je dobijeno zeleno svetlo da se iz fondova za 2014. za otklanjanje posledica poplava izdvoji oko 50 mililona evra. Joksimović je najavila da će komesaru za regionalne odnose Johanesu Hanu priložiti završnu verziju aplikacije za Fond solidarnosti kako bi se u što kraćem roku dobili komentrari, posle kojih može da se zvanično da se aplicira. Ona je dodala da tu očekuje oko 40 do 50 miliona evra.

Nikolić se sastao s Barozom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas, pre početka Donatorske konferencije, sa predsedikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Nakon razgovora sa Barozom, Nikolić će imati tet-a tet sastanak sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom.

ТН: Хвала @BarrosoEU за све што је учинио за #Srbija и #BiH и што је на прави начин схватио суштинску потребу да цео Балкан буде у #EU

— Томислав Николић (@predsednikrs) July 16, 2014

Osim predsednika Republike, u delegaciji Srbije nalaziće se prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, kao i ambasador u Misiji Srbije pri EU Duško Lopandić, savetnik predsednika Ivan Mrkić i direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja Marko Blagojević.

U delegaciji će biti i specijalni savetnik ministra bez portfelja zadužen za evropske integracije Bratislav Grubačić, šef kabineta ministra bez portfelja zadužene za evropske integracije Katarina Terzić, savetnik ministra bez portfelja zadužene za evropske integracije Vladimir Ateljević, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić, koordinator za odnose sa medijima u kabinetu predsednika Republike Vuk Fatić i v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Briselu održana donatorska konferencija

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jul.2014

Donatorska konferencija "Obnovimo zajedno" za saniranje posledica majskih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini održana je danas u Briselu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.