EK da otvori fond solidarnosti

Izvor: B92, 22.Maj.2014, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EK da otvori fond solidarnosti"

Brisel -- Predsednik grupe socijaldemokrata u EP Hanes Svoboda pozvao Evropsku komisiju da otvori fond solidarnosti za pomoć žrtvama poplava u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

"Izražavamo solidarnost sa narodima Hrvatske, Srbije i BiH u ovoj istorijskoj katastrofi"”, poručio je Svoboda ispred evropskih socijalista i upozorio da nakon hitne pomoći treba da usledi rekonstrukcija u regionu.

“Zatražio sam od predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske komisije Baroza da obezbedi da se evropski fond solidarnosti otvori za sve tri zemlje”,piše u Svobodinom saopštenju za medije.

On je posebno upozorio na opasnost od nagaznih mina iz BiH koje je poplava rasula na širokom prostoru i zatražio da EU finansira njihovo uklanjanje.

Apel vođe evropskih socijalista, međutim, najverovatnije neće biti uslišen kad je reč o Hrvatskoj i Bosni.

Kako je juče novinarima objasnio evropski komesar za regionalnu saradnju Johanes Han, BiH ne ispunjava kriterijume za pristup fondu solidarnosti jer nema status kandidata, dok šteta u Hrvatskoj ne prelazi propisani prag od 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka.

Srbija ispunjava oba kriterijuma, a Han je o ovoj temi juče razgovaraoo sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svoboda želi pomoć EU za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu

Izvor: Blic, 22.Maj.2014

Šef frakcije socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda pozvao je Evropsku komisiju da stavi na raspolaganje pomoć Fonda solidarnosti za tri zemlje zapadnog Balkana pogođene poplavama. Svoboda je predsedniku Evropske komisije Žoze Manuel Barozu rekao da stavi na raspolaganje novac iz...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.