Dunav nastavlja sa rastom

Izvor: S media, 04.Jul.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunav nastavlja sa rastom

Vodostaj na Dunavu i danas beleži rast, a dužina odbrambene linije na kojoj se sprovodi redovna odbrana od poplava danas je 207,05 kilometara, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

Kako se navodi, vodostaj Dunava kod Bezdana je 654 centimetra, što je za 14 više nego juče. Kod Apatina je izmereno 707 centimetara, što je za 21 centimetar viši vodostaj od jučerašnjeg.

Kod Novog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Sada izmeren je vodostaj od 524 centimetara, što je za 25 centimetara više nego prethodnog dana.

Kako se navodi, juče je zatvorena ustava "Akvarijum" u Sremskoj Kamenici, a danas će biti zatvorene i druge ustave koje ispuštaju atmosfersku i fekalnu kanalizaciju u Dunav, o čemu je obaveštena nadležna komunalna organizacija radi prepumpavanja atmosferskih i fekalnih voda u Dunav.

"Zbog naglog porasta vodostaja Dunava i lošeg stanja odbrambenih linija, što je posledica višegodišnjeg neulaganja u redovno održavanje, funkcionalnost nasipa sve više je dovedena u pitanje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "Vode Vojvodine" od osnivanja, na ime redovnog održavanja odbrambenih linija, iz republičkog budžeta nisu dobile ni dinara.

Upućen je i urgentan zahtev Direkciji za vode u Beogradu u kojem se traži hitan odgovor da li će Direkcija finansirati otklanjanje evidentiranih oštećenja na odbrambenoj liniji koja mogu dovesti do ugrožavanja i plavljenja branjenog područja.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vrh talasa na Dunavu kod Bezdana očekuje se 5. jula, pri vodostaju od oko 658 centimetara.

Maksimalni vodostaj Dunava kod Novog Sada od oko 558 centimetara očekuje se početkom naredne sedmice.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.