Domaća privreda pomaže ugroženima

Izvor: RTS, 18.Maj.2014, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaća privreda pomaže ugroženima

Pojedinci i kompanije iz cele zemlje neprekidno šalju pomoć u opremi i novcu za otklanjanje posledica poplava i pomoć ugroženom stanovništvu. Ministar privrede Dušan Vujović poručuje da imamo razloga da budemo ponosnu na reakcije iz svih krajeva Srbije.

Velike i male kompanije, strane i domaće - razlike nema. Sve su podjednako spremne da pomognu. Retko ko pristaje o tome da govori.

"Četiri kamiona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kreću iz Raške u Kolubaru i kolektivni centar u Lazarevcu", kaže Ivana Ilić iz Humanitarnog udruženja "Ruka prijatelja".

Kompanija "Jumis" iz Niša šalje oko 12 tona robe, vrednosti oko miliion dinara.

Neki milion, neki deset i 20 puta više. "NIS", "Telekom", "Bambi", "Knjaz Miloš", "Viktoria grupa", "Imlek", "Merkator", "Tigar", "MK komerc", "SBB", "Univereksport", "Lutrija", "Lasta"...

"Imali smo situacije da je nedostajao skladišni protor. Jedna naša kompanija je ustupila danas i rešili smo problem. Imali smo situaciju da su falile dopunske baterije za mobilne telefone ljudima iz Crvenog krsta na terenu, kompanije iz IT sektora su ih za dva sata dostavile", kaže Jelena Bulatović iz "Srpske asocijacije menadžera".

"Kriza će se nastaviti, biće potrebno još hrane i pića, prema tome moramo ostati dosledni i uporni da pomognemo ugroženim područjima i svim građanima koji su ugroženi ovim teškim poplavama", kaže Maja Šotra iz "Filip Morisa".

Potrebna su sredstva za higijenu, pumpe za mulj, sušilice za zidove, medicinska sredstva, oprema za bebe, hrana... Preko Vlade i Privredne komore pomoć je do sada dalo više od 130 firmi.

"Nama je jako važno da ta pomoć dođe najbrže do centara koji su zaduženi za prikupljanje pomoći. Javio se veliki deo preduzetnika koji ima opremu da samostalno prenese do Crvenog krsta, vojske, centara", kaže Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije.

"Imamo svi razloga da budemo ponosni na sveukupnu reakciju Srbije, od naroda, volontera do institucija. Ja sam posebno ponosan na to što je privreda ne samo odreagovala, već shvatila da ovo nije prlika za promociju, za samozadovoljstvo. Tim pre što nas očekuje mnogo više dobar znak za sledeće korake koji neće biti tako tragični, ali će biti monogo teži", kaže ministar privrede Dušan Vujović.

Moraće da se popiše šteta, obnovi infrastruktura i pomoć iskoristi na najbolji način kako bi se privreda što pre stavila u funkciju, kažu u Kriznom štabu Ministarstva privrede.

Sada se procenjuje da je najveću štetu pretrpela poljoprivreda - kukuruz, soja, suncokret i rano voće, i infrastuktura - kanali i nasipi. Ipak snadbevanje hranom u Srbiji će biti stabilno, kažu u Privrednoj komori.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.