DA LI ZNATE DA U SRBIJI POSTOJI EVROPSKI AMAZON?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2018, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI ZNATE DA U SRBIJI POSTOJI EVROPSKI AMAZON?

Vraćanje mozaičnosti prirodnih staništa.

Da li ste znali da se gotovo nigde u nizijskoj Evropi ne može videti takva riznica biološke raznolikosti, poplavne šume, prirodne retencije za odbranu od poplava, ključna mrestilišta riba, strateški izvori pitke vode uz zelenu vijugavu liniju života koju su stvorile četiri reke? Da li znate o kojim rekama je reč? U pitanju su Mura, Drava, Sava i Dunav! Da li znate šta je Evropski Amazon u stvari specijalni rezervat prirode >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Gornje Ponudavlje, udaljen na samo 200 kilometara od Beograda?

DANAS IMA 58 GODINA! Iznenadićete se kada vidite kako DANAS izgleda Pipi Duga Čarapa! (FOTO)

Gornje Podunavlje je jedno od poslednjih celovitih plavnih područja duž Dunava, a među brojnim retkim vrstama ovde se ističu crna roda i orao belorepan.

Međutim, u poslednjih 100 godina, regulacijom rečnog vodotoka za rečne plovidbe i poljoprivrede, uništeno je 80 odsto prirodnih plavnih područja uz Dunav, kao i biološki najproduktivnija staništa. Upravo zbog čovekovog nemara, postojala je bojazan da će vlažna područja u predelu Gornjeg Podunavlja potpuno nestati, a da će retke životinje potpuno iščeznuti.

Konobarica je uzela mikrofon, a kad je zapevala, svi su popadali od šoka! (VIDEO)

Otud i potreba za partnerstvom Svetske organizacije za prirodu – WWF i Coca-Cola sistema, u okviru kojeg je pokrenuta inicijativa za obnovu vlažnih i plavnih područja duž Dunava u šest zemalja – u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Ruminiji i Srbiji. Coca-Cola se obavezala da će do 2020. godine vratiti prirodi svu vodu koju koristi u proizvodnji napitaka, a plan je ispunila već 2017. godine.

Američki vojnici su kreirali algoritam za izračunavanje pravog vremena za ispijanje kafe!

Ovaj projekat ukupne vrednosti 4,4 miliona dolara, WWF i Coca-Cola su u Srbiji započele pilot projektom obnove bara Šarkanj i Semenjača. Zahvaljujući eksperimentalnim metodama koje su razvijene i prvi put primenjene u Srbiji, po modelu korišćenom u našoj zemlji će se raditi i u preostalim zemljama kroz koje se "Evropski Amazon" prostire. Zahvaljujući ovakvim inicijatvama, vraćena je mozaičnost prirodnih staništa – vlažnih livada, slatina i vodnih "ogledala" u koje su se ponovo vratili beli i žuti lokvanj, močvarna perunika rogoz i sa njima i mnogobrojne vrste ptica močvarica.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.