Čovek koji smiruje

Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek koji smiruje

Osoba koja spašava ljude od poplava, požara, eksplozija i drugih vanrednih situacija je Predrag Marić. „Čovek za vanredne situacije”, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje i „Najbeograđanin” 2008. godine, po mišljenju RTV „Studia B”.



- Zaista sam zatečen izborom za „Najbeograđanina”. Smatram da su zaposleni u Sektoru zaslužili ovu nagradu zbog svih pravovremenih intervencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kad je gradu i državi bilo najpotrebnije. Radimo u teškim uslovima. Iako smo jedni od poslednjih u Evropi po broju zaposlenih, u vrhu smo po efikasnosti. Kod nas je, u vatrogasnoj brigadi, zaposleno svega 645 radnika, a postoji realna potreba da ih bude oko 1.500 – priča za „Blic” Predrag Marić.

Prilikom prošlogodišnjih eksplozija u postrojenju fabrike „Galenika” u Zemunu, požara u lozničkoj fabrici „Viskoza” i pogonu za proizvodnju goriva za rakete u Leštanima, izlivanja sone kiseline u krugu Beogradske industrije piva, Marić je bio čovek koji je javnosti pružio pravovremene informacije.

- Sasvim je normalno da se mediji interesuju prilikom velikih požara, poplava ili eksplozija, jer je tad ugrožena bezbednost građana. Razumem rokove i važnost da se informacija prenese u pravom trenutku. Ponekad sam trpeo kritike nadređenih zbog pojedinih izjava, ali i to je deo posla. Svi komandiri u mom sektoru iz cele Srbije dolaze u Beograd na specijalnu edukaciju o odnosima sa medijima – naglašava Marić.

Ipak, situacija u Sektoru za zaštitu i spasavanje se pomera sa „mrtve tačke”. Tokom predhodne četiri godine u Beogradu je kupljeno 80 novih vozila.

Priznanje „Najbeograđanin” uvedeno je prošle godine, a prvi laureat (za 2007. godinu) bila je Nada Macura, PR Hitne pomoći.

Gase požare i u inostranstvu

Iako u našoj službi za zaštitu i spasavanje nema dovoljno ljudi, pre oko mesec dana prilikom poplava u Rimu, nudili smo pomoć italijanskoj prestonici. Zbog toga smo dobili specijalnu zahvalnicu. Pored toga, u poslenjih nekoliko godina učestvujemo u lokalizaciji većih požara u Crnoj Gori i Grčkoj, kaže Marić.

Izazovi klimatskih promena

Moramo da budemo svesni da nam budućnost donosi nove vanredne situacije, ma koliko to ne želeli. Naučnici su dokazali da je globalno zagrevanje naša realnost i da će požari i poplave biti sve učestaliji, pa čak i u Srbiji. Moramo da budemo spremni, ne smemo sedeti skrštenih ruku i čekati da nam se ponovi nešto poput poplave u Jaši Tomiću – poručio je "Najbeograđanin 2008”.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Najbeograđanin - Predrag Marić

Izvor: Danas, 02.Apr.2009

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Najbeograđanin“, koju šesti put dodeljuje Studio B, jeste Predrag Marić, načelnik sektora za zaštitu i spasavanje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.