Ciklon iz Nemačke stigao u Srbiju, preti li nam slična katastrofa? Dobiće struju tek na Božić VIDEO

Izvor: B92, 19.Jul.2021, 10:55

Ciklon iz Nemačke stigao u Srbiju, preti li nam slična katastrofa? "Dobiće struju tek na Božić" VIDEO

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković prokomentarisao je situaciju u Nemačkoj i objasnio koliko nam prete poplave.

Do ovog trenutka vanredna situacija je proglašena samo u Petrovcu na Mlavi.

Za sada smo, možemo reći, dobro prošli, jer je oluja koja nam stiže iz Nemačke i tog dela Evrope, pogođenog poplavama, prilično oslabila.

“Mi smo pod uticajem ciklona koji je u Severnoj Rajni – Vestfaliji (bio prisutan), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a za vikend je bilo padavina i u Bavarskoj, koja nam je bitna zbog sliva Dunava. Mi smo bili u sušnom periodu i imamo prostora da primimo talas poplava. Udar neće izazvati probleme, možda vodostaj bude do redovnih granica odbrane od poplave", kazao je Vladiković.

On je istakao da je na teritoriji Srbije bilo razlika u količini padavina, te je naveo da je u subotu na stanici Petrovac palo 120 litara kiše po metru kvadratnom, a da je u stanici u blizini registrovano 40 litara.

Na pitanje da li je moguć scenario velikih poplava iz 2014. godine, on je naveo da su i tada meteorolozi četiri dana pre poplava ukazali na padavine, ali sada ističe da je urađeno mnogo kada je reč o pripremi, kao i u dizanju svesti ljudi.

"Biće tu ekstrema, ali se to prati", naveo je Vladiković.

Srbiji ne preti opasnost od poplava, a u narednih pet-šest dana na Dunavu se očekuje umereni i veći porast vodostaja, ali neće doći ni do kakvog izlivanja, kažu u RHMZ za Tanjug.

Hidrolog Dejan Vladiković rekao je da se prati stanje na terenu i da su na posebnom oprezu kada su u pitanju velike reke.

On je takođe naveo kakvo nas vreme očekuje u narednom vremenskom periodu.

"Očekujemo prestanak padavina i ostajemo u toplom periodu. Neke manje (nepogode) očekujemo krajem jula, početkom avgusta, ali ne u ovakvom intenzitetu kakav je bio prethodnih dana", istakao je ovaj hidrolog.

Novinar Dojče velea Nemanja Rujević uključio se u program TV Prva direktno iz Nemačke, odnosno iz Bona i opisao kakva je tamo sada situacija.

“U Bonu je sve normalno, ali u susednom okrugu je katastrofa. Voda se povukla i ostalo je blato. Ljudi su kao na radnoj akciji, pokušavaju da izbace vodu iz podruma i prizemlja. Stvari su uništene, tek na Božić bi mogli da dobiju struju i gas", kazao je on i naveo da će mnogi pokušati da do tada napuste svoje kuće.

"Nevreme je bilo istorijski jako, preko 200 litara kiše po kvadratu palo je u roku od nekoliko sati. Mnoge trafostranice su potopljene", rekao je on i istakao da će morati da se obiđe svaka kuća kako bi se proverile i instalacije u domovima.

Rujević je objasnio kojim intenzitetom su padale kiše, ali je i naveo da odgovorni prema svemu sudeći nisu reagovali kako treba, iako je u nekim mestima naglo skočio nivo vode.

“Kiša je padala samo u sredu, lila je celog dana kao iz kabla. Na nekim mestima voda je bila do članka, a onda za 10 minuta bi bila tolika da nije moglo ni automobilom da se prođe. Ovde se desilo nešto slično u Obrenovcu. Meteorolozi su upozorili na vreme, ali nadležni nisu uradili dobar posao", naveo je novinar Dojče velea.

On ističe da se ljudima moglo dati vremena da sklone neke stvari i da se sklone, odnosno da sada opozicija traži ostavku ministra unutrašnjih poslova.

Govoreći o brani u dolini Štajnbah za koju je bilo pitanje da li će pući, on je istakao da je prema poslednjim informacija izdržala glavni udar i da neće pući.

"Tamo će danas da se uputi ministar unutrašnih poslova Horst Zehofen, pa ako on tamo ide da se slika, brana verovatno neće pući", naveo je Rujević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.