CIKLON SE OBRUŠAVA NA EVROPU: Stižu snažni vetrovi, olujno vreme i moguće poplave, a najviše su ugrožene ove oblasti

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2023, 13:15

CIKLON SE OBRUŠAVA NA EVROPU: Stižu snažni vetrovi, olujno vreme i moguće poplave, a najviše su ugrožene ove oblasti

Ciklon će se danas obrušti na Evropu.

Veoma snažan ciklon sa Severnog mora danas se svojim centrom direktno obrušio na Holandiju. 

Reč je o sistemu sa olujnim vetrovima od preko 100 km/h, a očekuju se i orkanski udari od preko 120-130 km/h.

Na udaru olujnih i orkanskih vetrovi naći će se i Amsterdam, Roterdam, Hag i brojni drugi gradovi na obali Severnog mora i u njegovoj blizini.

Oluja je veoma opasna i može biti potencijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opasna i po ljudske živote, a zbog uraganskih vetrova očekuje se i materijalna šteta, pri čemu ogromna opasnost postoji od obaranja drveća i električne mreže.

Orkanska oluja doneće velike probleme drumskom i železničkom saobraćaju, a na posebnom udaru je i vazdušni saobraćaj, pri čemu je otkazano već više stotina letova, pa je na aerodromima nastao kolaps.

Otkazani su i brojni trajekti, a talasi na Severnom moru biće visine i preko 10 metara, pri čemu će plaviti priobalna područja.

Ciklon će doneti jaku i obilne kišu, pa će postojati opasnost i od poplava.

Orkanska oluja potrajaće tokom celog dana, a centar ciklona nakon što sa Severnog mora uđe u kopno Holandije, premeštaće se unutar kopna prema severoistoku, tako da će na udaru orkanske oluje naći i severozapadni predeli Nemačke i Danska, naročito područja u priobalu Severnog mora. Potom će ciklon kao oslabljen stići i do juga Skandinavije.

Cikloni su redovna pojava u ovom delu Evrope, ali su najčešći tokom jesenjih i zimskih meseci, a znatno ređa pojava su u ovom delu godine. Ono što je posebno interesantno, jeste oblik ciklona i njegova jačina, koji podsećaju na uragan i tropsku oluju, iako nije reč o toj pojavi, iako se očekuju i uraganski udari vetrova.

Današnji ciklon doneće i relativno sveže vreme i temperature oko 20°C.

Već od sutra sledi stabilizacija vremena i sunčano vreme, pa će za vikend biti sunčano i znatno toplije, uz temperature preko 25°C.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.