Brza dojava o mogućim poplavama u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brza dojava o mogućim poplavama u Novom Sadu

Prema podacima Prirodno-matematičkog fakulteta, prethodne tri godine bile su najtoplije u poslednjih 100 godina, a tropske temperature neće nas zaobići ni ovog leta. U okviru trogodišnjeg istraživanja, ta obrazovna ustanova postavila je merne stanice na nekoliko lokacija u gradu, a merenja su pokazala da je tokom godine najtoplije na Grbavici.

"Na osnovu stogodišnjih merenja možemo reći da je najtopliji deo našeg grada Grbavica, posebno Ulica Danila Kiša, koja je i do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dva stepena toplija na godišnjem nivou, u toku toplotnih talasa, u toku leta, ta ulica pre svega taj deo grada je topliji do nekih 6 stepeni, a ono što je karakteristično jeste da je to i najsušniji deo grada, vlage je do 30 odsto manje nego izvan grada, osim toga neke od kritičnih lokacija u gradu, što se temperature tiče je ovaj centralni deo", kaže Dragan Milošević sa PMF-a.

Poslednjih godina uobičajene su i obilne letnje kiše, nakon kojih su najveći problem u gradu potopljene saobraćajnice.

Kako bi sugrađani na vreme bili obavešteni o mogućim poplavama, Prirodno-matematički fakultet radi na projektu uspostavljanja sistema brze dojave obilnih padavina.

Određivanje lokacija i postavljanje senzora, najvažniji su deo projekta, osmišljenog u okviru međunarodne saradnje naše zemlje i Mađarske.

Cilj projekta je da vremensku nepogodu najavi 24 sata ranije, a podaci će moći da se pronađu onlajn ili putem mobilne aplikacije.

"Odredićemo kritične lokacije u gradovima, koji su deo ovog projekta, nakon toga ćemo postaviti stanice za merenje količine intenziteta, nekih 15 u Novom Sadu će biti i okolini i nakon toga, pomoću tih podataka, i pomoću podataka sa ove globalne prognoze mi ćemo raditi prognozu za dan dva unapred, da ukažemo građanima da li mogu da očekuju padavine i poplave u nekim delovima grada, tako da sutradan adekvatno se pripreme da odu na posao ili iz nekih privatnih razloga da putuju", kaže Milošević.

Atmosferska kanalizacija za kratko vreme ne može da primi velike količine padavina, te ukoliko za samo nekoliko časova padne između 50 i 60 litara kiše, gotovo uvek budu potopljene ulice na Novom Naselju, Klisi, kao i podvožnjak u Kisačkoj ulici.

Projektom, na kom rade univerzitetski stručnjaci iz Novog Sada i Segedina, sprečili bi se problemi u saobraćaju, ali i ugrožavanje života i materijalnih dobara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.