Brodosplit štiti Veneciju od poplava

Izvor: Southeast European Times, 28.Maj.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brodosplit štiti Veneciju od poplava

Hrvatsko brodogradilište dobilo posao izgradnje čeličnih kapija vredan 26,5 miliona dolara. U ostalim poslovnim vestima: Turska najbolja u Jugoistočnoj Evropi na ovogodišnjem Svetskom indeksu konkurentnosti.

28/05/2014

Najveće brodogradilište u Hrvatskoj Brodosplit potpisalo je ugovor vredan 26,5 miliona evra za zaštitu Venecije od poplava. Hrvatska firma napraviće 21 čeličnu kapiju i isporučiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ih u roku od dva meseca. Posao je dobijen na međunarodnom tenderu.

***

Turska je najbolje plasirana od svih zemalja Jugoistočne Evrope obuhvaćenih ovogodišnjim Svetskim indeksom konkurentnosti IMD, iako je pala sa prošlogodišnjeg 40. na 37. mesto. Sledeći predstavnik regiona na listi 60 zemalja je Rumunija na 47. mestu, što je skok sa 55. pozicije prošle godine; slede Bugarska na 56. mestu, što je za poziciju više; Grčka je sa 54. mesta pala na 57, a Hrvatska sa 58. na 59.

***

Privredne komore Turske i Kipra dogovorile su novu inicijativu uspostavljanja mehanizma saradnje, u nadi da će to ubrzati proces reunifikacije ostrva kroz zajedničke projekte. Prvi sastanak održaće se 2. juna u Nikoziji.

***

Deponenti hrvatskih banaka podneli su tužbu protiv Evropske centralne banke i Evropske komisije, u kojoj traže nadoknadu pošto su bili primorani da pretrpe gubitke na svojim depozitima u Kiparskoj banci i Narodnoj banci Kipra. U okviru prošlogodišnjeg paketa pomoći zbog krize na tom ostrvu, uvedene su restrikcije vlasnicima obveznica i depozita većim od 100 hiljada evra.

***

Grčka je prihvatila zahtev italijanske energetske kompanije Enel da istražuje naftu i prirodni gas u tri obalne oblasti na zapadu zemlje. Ranije ovog meseca, vlada je odobrila koncesije za istraživanje i eksploataciju potencijalnih ležišta ugljovodonika u još tri zapadne oblasti grupama među kojima su Hellenic Petroleum, Energean Oil & Gas, italijanski Edison and irski Petroceltic.

***

Međunarodni dobavljač autoindustrije i proizvođač guma Continental planira da zaposli 1500 radnika u Rumuniji u narednih nekoliko meseci. Cilj je da se poveća proizvodnja goriva i intenziviraju aktivnosti istraživanja i razvoja u zemlji.

(Razni izvori -- 21.5.2014–28.5.2014)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.