Borba protiv poplava

Izvor: B92, 08.Mar.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv poplava

Beograd, Šabac, Požarevac -- Iako je vodostaj na svim rekama u Srbiji u porastu, situacija nije kritična, kaže za B92 Goran Nikolić iz sektora za spasavanje MUP-a.

Zbog porasta vodostaja, usled obilne kiše i otapanja snega, u gornjem toku Mlave kod mesta Trnovče došlo je do odrona desne obale te reke. Pritoka Mlave, Vitovnica, porasla je za pola metra, pa bi uz najavljene padavine mogla da ugrozi nasipe koji su izgrađeni prethodnih dana.

Vodostaj na svim rekama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji porastao je, ali situacija nije alarmantna, kaže za B92 Goran Nikolić iz sektora MUP-a Srbije za zaštitu i spasavanje.

On kaže da kuće i ljudi u gornjem toku Mlave još nisu ugroženi, ali navodi da je zbrinjavajuće što su najvaljene nove padavine, kao i činjenica da je pritoka Mlave Vitovnica porasla je za pola metra.

"Na svim rekama se praktično beleži porast vodostaja, ali za sada ništa nije tako kritično, alarmantno. Mi praktično pratimo situaciju u celoj Srbiji, definitivno imamo problema sa vodostajem, ali normalno pratimo situaciju i gledamo šta možemo da uradimo, u saradnji sa drugim službama”, nevo je Nikolić.

"Što se tiče Mlave, noćas je zabeležila pad od dva centimetra, međutim Vitovnica, kao njena najveća pritoka ima porast od pola metra. Kako će se to odraziti na Mlavu, videćemo u toku dana, pratićemo situaciju, nadamo se da neće ove nasipe koji su sagrađeni ovih dana da ugrozi”, rekao je on.

Narednih sedam dana, vodostaji reka u Srbiji će biti u porastu, ali se očekuje da će biti ispod nivoa koji bi ugrožavali priobalje.

Najteže u Petrovcu i selu Trnovče

Nasipi su izdržali sadašnji nivo Mlave, koji se zbog kiša povećava uzvodno, a najteža situacija je u opštini Petrovac na Mlavi, u selu Trnovče, gde je popustio nasip, ali je brzom intervencijom mehanizacije sprečen ulazak vode u kuće.

U Velikom Gradištu i Golupcu izlio se Pek, pa je voda u selu Klenje poplavila farmu stoke Stojadinović i klanicu u tom selu.

Voda nije upotrebljiva za piće, pa je intervenisala služba iz Smedereva, poslavši cisternu sa vodom za piće.

U poslednjih 24 časa, vodostaj Peka je porastao za 120 santimetara, a predvidjanja su da će u toku noći nivo reke porasti za još 50-tak santimetara.

Najugroženija naselja su Braničevo, Kusiće i Šuvajić, a voda se izlila i u Rabrovu.

Poplavljene su ulice u Golupcu, usled podzemnih voda, a voda je napunila tamošnju kanalizaciju.

Svi podrumi u selu Kusiće puni su vode. Ugrožena su i naselja Dušmanić i Mrčkovac.

Ne beleži se rast nivoa Dunava, ali su u Velikom Gradištu i Golupcu u potpunosti spremni, jer očekuju značajniji porast vodostaja Dunava u narednih petnaestak dana.

U Braničevskom okrugu kiša i dalje pada, što otežava odbranu od poplava.

Ugrožena poljoprivredna zemljišta oko Tamnave

Sutuacija na poplavljenom području u reonu Koceljeve, koji je juče poplavljen zbog izlivanja reke Tamnave, normalizuje se, ali još uvek je ugroženo poljoprivredno zemljište u okolnim selima.

Voda se povukla iz kuća koje su juče bile poplavljene u selu Šabačka Kamenica, ali je poljoprivredno zemljište u neposrednoj blizini vodotoka reke Tamnave u reonu opštine Koceljeva i dalje ugroženo.

Zbog straha od novih poplava, meštani Kamenice celu noć bili su na oprezu.

"Kako da spavamo kada smo morali celu noć da obilazimo? Kiša pada, a mi se plašimo da ponovo ne poplavi”, kaže Branka Milić iz Šabačke Kamenice.

Reka Tamnava juče se izlila u dužini od 35 kilometara i poplavila desetak kuća sela Šabačka Kamenica i oko hiljadu hektara obradivog zemljišta. Postavljem džakova sa peskom i mehanizacijom voda je preusmerena sa ovog područja, ali je šteta ipak velika.

"Vodena stihija odnela nam je drva, poplavilo silažu za stoku, đubrivo i svu robu koja je bila ovde nabavljena za prodavnicu", kaže Tomislav Cvejić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strah od novih padavina

Izvor: Blic, 08.Mar.2009

Situacija na poplavama pogođenom području Starog Kostolca i u slivu reke Mlave nešto je bolja. Nivo vode tokom noći između petka i subote je opada. Međutim, ako dođe do povećanja vodostaja, situacija će biti znatno teža jer bi nasip mogao da bude probijen – rekao je juče Goran Nikolić...

Nastavak na Blic...

Reke se povlače, oranice pod vodom

Izvor: RTS, 08.Mar.2009

Posle višednevnog bujanja reka, situacija se smiruje. Tamnava u opštini Koceljeva se povlači, ali su i dalje stotine hektara obradivog zemljišta pod vodom. Nivo Mlave kod Požarevca noćas je bio u padu. Ipak, u njenom gornjem toku u opštini Petrovac, bujica ugrožava most kod sela Trnovče. Reke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.