Bitka sa poplavama, preventivne evakuacije

Izvor: RTS, 18.Maj.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka sa poplavama, preventivne evakuacije

Stanovništvo nekih naselja u opštinama Sremska Mitrovica i Šid preventivno evakuisano. Još uvek traje evakuacija stanovnika u Obrenovcu. Evakuisan Gerontološki centar u tom gradu. Beograd spreman za poplavni talas.

Nadležni upozoravaju na veliki oprez u svim mestima uz Savu, iako vodostaj tokom današnjeg dana opada. Pokrajinski štab za vanredne situacije naredio je preventivnu evakuaciju mesta Sremska Rača, Višnjićevo, Adaševci, Vašica i Morović u opštinama Sremska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mitrovica i Šid.

U Sremskoj Mitrovici vodostaj Save je opao i sada iznosi 845 centimetara. Nadležne službe i dobrovoljci rade na ojačavanju nasipa. 

Šapcu je vodostaj tokom dana opao za 14 santimetara. Nasipi na svim kritičnim tačkama izdržavaju. Dežura se duž cele savske obale. Preventivno se evakuišu pojedina sela.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević je podneo ostavku.

Voda u Obrenovcu opada, ali grad je daleko od bezbednog za povratak stanovništva. Popodne je počela evakuacija 309 uglavnom nepokretnih ili slabo pokretnih korisnika Gerontološkog centra u Obrenovcu, saopštilo Ministarstvo za rad.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u evakuaciji učestvuju ministar Aleksandar Vulin i zaposleni u sistemu socijalne zaštite.

Korisnici će najpre biti prebačeni u Gerontološki centar na Bežanijskoj kosi, a deo njih će biti razmešten u Domove za stare u Smederevu, Mladenovcu, Kragujevcu, Pančevu i Zrenjaninu.

Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića u Obrenovcu je formiran Štab za krizne situacije koji će sprovoditi sve potrebne mere.

Sednici Štaba prisustvovali su predstavnci svih organizacionih jedinica MUP-a Srbije, pripadnici Vojske Srbije, ali i predstavnici Vojske Crne Gore i civilne zaštite Makedonije koji su angažovani na pomoći ugroženim stanovnicima Obrenovca.

Ceo Barič, koji se nalazi pored Obrenovca je juče evakuisan. Iako su vlasti apelovale i na evakuaciju Umke, samo je manji broj građana napustio to mesto. Kritično je i u mestu Duboko koje se nalazi između Umke i Bariča.

Iz Hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da vrh talasa u utorak ili sredu stiže u Beograd, koji je spreman za odbranu od vode. Iz Ministarstva energetike apeluju da se štedi struja.

Meštani krupanjskog kraja sami su se snalazili u borbi s vodenom stihijom jer su svi putni pravci do njih bili prekinuti. Bujica je oštetila oko 500 kuća, a u samom Krupnju odnela osam domova.

Kritično je i na Ubu. Do 16 časova helikopterima vojske evakuisane su 182 osobe.

Stanje u Ćupriji je stabilno. Na kritičnoj tački, od mosta na Velikoj Moravi do bolnice, postavljeno više hiljada džakova, rekao predsednik te opštine Ninoslav Erić.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.