BiH ponovo pod vodom

Izvor: Politika, 06.Avg.2014, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH ponovo pod vodom

U očekivanju intenzivnijih padavina meteoalarm izdao je narandžasto upozorenje za područje Višegrada, Foče i Prijedora

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Obilne padavine ponovo su u većem delu BiH izazvale velike probleme, poplavljena su mnoga područja, a zbog vodenih bujica, klizišta i odrona brojne putne komunikacije su u prekidu. Olujno nevreme praćeno kišom, koja i dalje pada, nije zaobišlo ni ona područja koja se još bore sa posledicama majskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poplava.

Nema nastradalih, ali prema prvim procenama koje stižu sa terena situacija je izuzetno teška, voda je prodrla u stotine stambenih i poslovnih objekta, razorila je saobraćajnice, bez električne struje i vode ostalo je nekoliko hiljada građana.

Vanredno stanje, osim u Banjaluci u kojoj je registrovana najveća količina padavina, proglašeno je i u Kostajnici, Petrovu i još nekim opštinama. Nezapamćen pljusak pogodio je i Mostar.

Pojedini delovi Banjaluke juče su bili pod vodom, a velike padavine i jak vetar oštetile su, između ostalog, i jedan deo infrastrukture u banjalučkoj Univerzitetskoj bolnici.

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke izdao je upozorenje građanima da preduzmu mere zaštite imovine i da prate stanje na terenu, jer mogućnost ozbiljnijih padavina nije isključena ni tokom narednog dana.

U očekivanju intenzivnijih padavina meteoalarm izdao je narandžasto upozorenje za područje Višegrada, Foče i Prijedora.

Agencije prenose da je nezapamćen pljusak pogodio i celu Semberiju, te da je, što se tiče područja Federacije BiH, najkritičnije bilo na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona. Posebno alarmantno, kako se navodi, bilo je u Banovićima, Lukavcu i Gračanici, te još nekim naseljima gde je voda prodrla u veći broj stambenih objekata zbog čega je izvršena evakuacija stanovništva.

U Gračanici kiša je neprekidno padala 12 časova, a prema rečima nadležnih u tamošnjoj civilnoj zaštiti, bilo je gore nego u maju. „Grad se oko ponoći pretvorio u jezero, a vodene bujice odnele su dva pešačka mosta”, pri čemu je poplavljeno „stotine kuća, fabrika, dvorana...”

Sa poplavama borili su se i stanovnici iz sarajevskih naselja Rakovica i Blažuj u opštini Ilidža gde je voda ušla u više od 30 kuća i poplavila veću površinu poljoprivrednog zemljišta.

„Očajni smo, više nemamo snage da se borimo sa vodom, nismo uspeli sanirati ni posledice majskih poplava”, kažu građani ovih naselja.

Jaka kiša sručila se i na Željezno polje, naselje u Federaciji BiH koje je uništeno u majskim poplavama i klizištima, jer je jedan broj kuća sravnjen sa zemljom, a od nekih su ostale samo ruševine. Većina meštana tog naselja već tri meseca živi u kolektivnom centru u Begovom Hanu.

Oni su pre nekoliko dana organizovali mirni protest ispred zgrade opštine Žepče, gde su postavili i šatorsko naselje, jer su razočarani ponašanjem predstavnika vlasti koji nisu ispunili obećanje i pomogli im da izgrade novi krov nad glavom.

„Nismo dobili nijednu ciglu za izgradnju kuća koje su nam obećane”, kažu meštani Željeznog polja koje je, nažalost, zadesila nova nesreća.

D. Stanišić

objavljeno: 06/08/2014
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.