Bespovratna pomoć za inovativne proizvode

Izvor: RTS, 27.Okt.2019, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bespovratna pomoć za inovativne proizvode

Fond za inovacionu delatnost raspisao je još jedan javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija. Poziv traje do kraja godine. Od 2011. Fond je odobrio 18,6 miliona evra za 122 inovativna projekta, 330 inovativnih vaučera i 23 projekta transfera tehnologije. Zahvaljujući toj pomoći, mnogi su započeli svoj biznis i sada posluju uspešno.
U poplavi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekvalitetnih igračaka koje čak mogu da budu opasne po zdravlje deteta, preduzeće iz Požarevca je zahvaljujući sredstvima dobijenih od Fonda – osmislilo ekološku, inovativnu plišanu igračku od pamuka kapoka i sa novim, potpuno prirodnim unutrašnjim slojem od pčelinjeg voska.

"'Bizin tojs' je kreirao igračku koja je od 100 posto prirodnog materijala koji može da se reciklira koji sadrži vosak u sebi koji može da se pomera tako da razvija finu motoriku kod dece ima antibakterijska svojstva tako da gljivice i bakterije ne mogu da se nastane oko voska", navela je Milica Stokić iz preduzeća "Bizbaz".
Ovaj inovativni aparat će omogućiti drastične uštede u pogledu hemikalija potrebnih za proces testiranja i takođe će uštedeti sate rada za laboratorijske tehničare i istraživače za svaki testirani uzorak. Za takvo rešenje – zainteresovane su i inostrane laboratorije.
"Za razvoj ove inovacije od Fonda pri programu ranog razvoja dobili smo 63.000 evra. Mi smo želeli da određenu tehniku u biohemijskim laboratorijama koja se radi ručno potrebno je oko dva sata automatizujemo. Konkretno, ja sam radio u jednoj takvoj laboratoriji i to sam radio gotovo svakodnevno i prosto smo želeli jedan bolji način da se to radi automatski i budemo efikasniji u radu", kazao je Marko Panić iz preduzeća "Smart risrč".
Kroz program saradnje nauke i privrede Fond za inovacionu delatnost dodeljuje do 300.000 evra po projektu, a u okviru programa ranog razvoja do 80.000 evra. Mogu da se prijave mala i srednja preduzeća ne starija od pet godina kao i konzorcijumi sačinjeni od preduzeća i naučnih institucija.
"Cilj je stvaranje novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa sa velikim tržišnim potencijalom. Ono što bih želeo da napomenem je da se u ovom javnom pozivu mogu prijaviti i neformalni timovi dakle ekipe koje će tek kad se posle odobravanja projekta biti u obavezi da osnuju svoje preduzeće", rekao je Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost.
Sredstva za realizaciju odabranih inovacija obezbeđena su iz državnog budžeta, sa razdela
Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
"Ove godine imamo budžet od skoro devet miliona evra, od kojih je šest miliona evra plasirano kroz ove pozive. Zašto su oni važni za naučnu zajednicu. Zato što se većina tih sredstava posto je to saradnja nauke i privrede vraća u naše istraživačke organizacije i korisnici tih sredstava su naučnici", naveo je Vladimir Popović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Na konkurs se mogu prijaviti projekti iz svih privrednih grana, a dvostepena međunarodna nezavisna ekspertska komisija će odabrati najbolje. Na sve javne pozive do sada je podneto više od 1.450 prijava inovativnih projekata.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.