Australija: Situacija u poplavljenim područjima i dalje teška

Izvor: Blic, 04.Jan.2011, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija: Situacija u poplavljenim područjima i dalje teška

BRIZBEJN - Jake kiše, koje od katoličkog Božića padaju na severu Australije, napravile su velike poplave u državi Kvinslend a ugroženo područje veličine je Nemačke i Francuske zajedno.

Australijske vlasti saopštile su da je od kraja novembra, kada su počele jake kiše i poplavem, do sada poginulo 10 ljudi. Na ugroženom području živi oko 200.000 ljudi, a veliki broj porodica morao je da se iseli iz svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << domova i potraži utočište u prihvatilištima koja su smeštena na većoj nadmorskoj visini.

U pretežno poljoprivrednom području Kvinslenda poplavljena su ukupno 22 grada. Zbog izlivanja reke Ficroj zatvoren je aerodrom u gradu Rokhemptonu, a u prekidu je i drumski saobraćaj ka Brizbejnu jer je glavni autoput pod vodom.

"Rokhempton je sada potpuno odsečen, grad od 75.000 ljudi ostao je bez aerodroma, železnice i puteva", izjavila je premijerka oblasti Kvinslend Ana Blaj.

Stanovnici Rokhemptona i drugih ugroženih gradova u strahu su potpuno ispraznili rafove u supermarketima kupujući velike zalihe hrane i vode.

Zvaničnici upozoravaju da će reka Ficroj nastaviti da raste do utorka ili srede. Gradonačelnik Rokhemptona upozorio je da bi 40 odsto površine grada moglo da bude zahvaćeno vodom i da će biti potrebno najmanje još dve sedmice da se voda povuče.

Ministar odbrane Voren Snoudon izjavio je danas da će vojni avioni dopremiti hranu, lekove i humanitarnu pomoć za ugroženo stanovništvo Rokhemptona.

Poplave koje su pogodile Australiju najveće su u toj državi za poslednjih desetak godina, a vlasti najavljuju da će posle povlačenja vode omogućiti lokalnom stanovništvu da dobije povoljne zajmove za čišenje terena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.