Antić: Molim, štedite struju

Izvor: B92, 17.Maj.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Molim, štedite struju

Beograd -- Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da je elektroenergetski sistem "apsolutno stabilan" i da struje ima dovoljno, ali je zamolio građane da štede struju.

Ministar apeluje na građane da štede struju koliko je god moguće zbog nevidjene katastrofe koja je Srbiju zadesila velikim poplavama.

"Nemamo nikakav plan niti odluku za bilo kakvu restrikciju. Pratimo energetsku situaciju u Srbiji i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradu i ne isključujemo nijedan scenario, spremni smo na svaki scenario. U ovom trenutku sistem je apsolutno stabilan i imamo dovoljno struje, održavamo sistem, ali molimo građane, pošto nas je zadesila katastrofa neviđenih razmera, da sve što imamo racionalno koristimo, uključujući i struju", rekao je Antić televiziji Pink.

On je naveo da ekipa iz Slovenije pumpama izvlači vodu iz poplavljenih delova Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

"Odbranjen je glavni deo zgrade, ono što se zove suština termoelektrane. Pratimo nivo reke Save. Vreme pred nama će nam dati odgovore da li ćemo imati ugroženu termoelektranu, ali svi su optimisti i verujemo da ćemo je odbraniti", rekao je Antić.

On je naveo da termoelektrana A nije u funkciji jer su "poplavljeni alekovodi, odnosno transformatori" u neposrednoj blizini elektrane i preventivno su isključeni blokovi 1, 3 i 5.

"Termoelektrana B radi sa nekih 500 megavata, tako da je to u režimu koji je u ovom trenutku takav da čuva termoelektranu od nekih, ne daj Bože, havarijskih oštećenja", rekao je Antić.

Struju nemaju samo pogođeni poplavama

Električnu energiju u Srbiji sada nemaju samo domaćinstva koja su pogođena poplavama i ona koja se napajaju sa trafostanica koje su pod vodom, a struja je isključena u Obrenovcu, Bariču i svim ostalim mestima u kojima je sada najteže, saopšteno je večeras iz Elektroprivrede Srbije.

EPS dodaje da je dobra vest to što je normalizovano snabdevanje električnom energijom na području "Elektrosrbije", koja je ovih dana imala najviše problema sa poplavama.

U svim privrednim društvima u okviru "Elektroprivrede Srbije" i dalje su na snazi vanredne mere i danonoćna dežurstva kako bi se održao sistem i obezbedilo sigurno snabdevanje građana i privrede.

Trenutno je na području tog privrednog društva bez struje manje od jedan odsto kupaca, a nakon velikog truda i pokušaja da se sistem dovede u normalno stanje, 23.000 kupaca u Lazarevcu dobilo je električnu energiju i trafostanica 110/35 kV je u pogonu.

Specijalizovane ekipe su nakon detaljne provere, isušivanja i ispitivanja, uspele da puste u rad ovaj elektroenergetski objekat i time omoguće stanovnicima Lazarevca snabdevanje električnom energijom.

Građani Svilajnca, Paraćina, Loznice i Čačka ponovo imaju struju, distributivne ekipe se maksimalno angažuju da se napon obezbedi i u ostalim područjima, gde je iz bezbednosnih razloga zbog poplavljenih objekata morala biti isključena struja, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sistem apsolutno stabilan, ali štedite struju

Izvor: Beta, 17.Maj.2014

BEOGRAD, 17. maja 2014. (Beta) - Ministar energetike Saša Antić izjavio je u subotu da je elektroenergetski sistem "apsolutno stabilan" i da struje ima dovoljno, ali je zamolio gradjane da štede struju koliko god je moguće zbog nevidjene katastrofe koja je Srbiju zadesila velikim poplavama..."Nemamo...

Nastavak na Beta...

Korisni-saveti-za-stednju-struje-Budimo-prakticni

Izvor: medio.rs, 18.Maj.2014, 16:01

Ministar energetike Aleksandar Antić apeluje na građane da štede struju koliko je god moguće zbog neviđene katastrofe koja je Srbiju zadesila velikim poplavama. Pročitajte na koji način možete umanjiti potrošnju struje u svom domu i ponašati se praktično..

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.