Američki demineri stigli u Srbiju

Izvor: B92, 27.Maj.2014, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki demineri stigli u Srbiju

Beograd -- Poplave u Hrvatskoj i BIH nisu donele neeksplodirana ubojna sredstva u Srbiju gde su nadležni u punoj pripavnosti,a od danas imaju i podršku američkih deminera.

"Nemamo pronađenih mina ili drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava tako da za sada nemamo nikakva urgenta uništavanja niti saznanja da ih je voda izbacila", kaže direktor Centra za razminiravanje Branislav Jovanović.

On je rekao Tanjugu i da je u Srbiju stigao američki tim deminera s kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su predstavnici toga centra danas imali prvi sastanka na kome je dogovorena dalja saradnja.

"Dogovoreno je i da od danas zajednički radimo na proceni rizika i svim ostalim aktivnostima", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u proteklom periodu predstavnici Centra izvršili su preventivnu edukaciju stanovništva u mestu Jamena kao i lokalnih i međunarodnih timova za spasavanje za reagovanje u slučju pojave mina.

"Timovi centra se nalaze na licu mesta i vrše monitoring potopljenih lokacija da bi, u slučaju da se bilo šta pojavi, moglo odmah da se reaguje", rekao je Jovanović.

On je dodao i da "do sada nismo imali nikavu pojavu mina ili drugih neeksplodiranih ubojnih sredstsva koja su došla (zbog poplava) iz Hrvatske ili BIH".

"Ukoliko se pojave, (mine ili druga neeksplodirana ubojna sredstva), odnosno ako se uopšte pojave Centar će momentalno da izvrši obeležavanje tih lokacija i predloži urgentno čišćenje", rekao je Jovanović.

Za razliku od Srbije, zaostale mine, bombe i druga neeksplodirana ubojna sredstva i danas ugrožavaju, na područjima zahvaćenim poplava građane BIH.

Neeksplodirana sredstva pronađena su u Prijedoru, Bijeljini, Brčkom, Šamcu, Doboju, Gradačcu, Gračanici, Zavidovićima, Kalesiji, Tuzli i drugim gradovima.

Kolika je opasnost, pokazuje i podatak da u Doboju dnevno bude evidentirano i do 50 dojava o minama, koje je donela voda ili su se tu našla pomeranjem klizišta, pišu Nezavisne novine.

Biro za političko vojne poslove američkog Stejt departmenta saopštio je pre dva dana da će poslati stručnjake za uklanjanje zaostalih mina u područjima pogođenim poplavama u Srbiji i BIH.

Američki stručnjaci pomagaće lokalnim deminerima da otkriju i uklone neke od 120.000 zaostalih mina koje su mogle da budu pomerene u poplavama tokom prethodnih dana.

Oni su upozorili na mogućnost da su mnoge od oznaka kojima su obeležena minska polja zaostala iz ratova devedesetih, u poplavama takođe pomerene.

Zbog poplava koje su zahvatile region, stručnjaci za mine Hrvatske, Srbije i BiH, protekle sedmice odlučili su da deluju zajednički na neutralisanju neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su pokrenuta iz minskih polja usled poplava.

To je dogovoreno na sastanku regionalnog tima za mine, sastavljenog od stručnjaka tri zemlje, koji su razgovarali o potencijalnim opasnostima od pomeranja minskih polja posle poplava koje su pogodile region.

Regionalni ekspertski tim čine predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH, Centra za razminiranje Srbije i Hrvatskog centra za razminiranje,

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američki demineri stigli u Srbiju

Izvor: Akter, 27.Maj.2014

Poplave u Hrvatskoj i BiH nisu donele neeksplodirana ubojna sredstva u Srbiju, gde su nadležni u punoj pripavnosti, a od danas imaju i podršku američkih deminera

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.