Akcija Austrije: Sused u nevolji

Izvor: B92, 21.Maj.2014, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija Austrije: "Sused u nevolji"

Beč -- Austrija odlučila da pomogne žrtvama poplava u jugoistočnoj Evropi i pokreće akciju "Sused u nevolji", čiji moto će biti "Poplave u jugoistočnoj Evropi".

Tu akciju, koja se u Austriji pokrenuće 11. put, pokreću Austrijska državna televizija (ORF), zajedno sa svojim partnerima, objasnio je generalni direktor Aleksander Vrabec.

On je kazao da se ORF stavlja na uslugu za dobru i potrebnu stva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te je najavio da će ova televizija sveobuhvatno izveštavati o ovoj elementarnoj nepogodi i intenzivno pozivati na donacije.

"Pomozite nam da pomažemo. Ne ostavljajmo ljude na cedilu", poručio je predsednik "Karitasa" (Caritas) Mihael Landau.

On je, na današnjoj konferenciji za štampu u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije, rekao da je više od pola miliiona ljudi pogodjeno poplavama, te da im se mora omogućiti da se oslone na Austriju.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc ukazao je da je vlada stavila na raspolaganje milion evra iz fonda za pomoć žrtvama elementarnih nepogoda u inostranstvu. Taj novac će biti podeljen na najteže pogodjene zemlje - Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Kurc je ukazao da se Austrija zalaže i da se Srbiji daju pare iz Fonda solidarnosti EU, ali dodaje da podršku EU treba da dobiju i Bosna i Hrvatska.

Generalni sekretar Crvenog krsta Austrije Verner Keršbaum preneo je da je spremnost na pomoć dijaspore koja živi u Austriji ogromna.

Istovremeno je kazao da treba izbegavati pomoć u robi.

"Novcem možemo ciljano na licu mesta kupovati i tamošnju privredu podržati. Pomoć u robi zahteva ogroman posao, pošto sve treba da se sortira, čisti i pre svega transportuje", objasnio je Keršbaum.

"Svako može malom svotom pomoći", naglasila je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.