550 hitnih poziva u Dalmaciji, mladić povrijeđen uslijed udara groma

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Okt.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

550 hitnih poziva u Dalmaciji, mladić povrijeđen uslijed udara groma

ŠIBENIK - Vidljive su posljedice olujnog nevremena koje je cijele noći divljalo Dalmacijom. Tako je, piše portal Šibenik.in, poplavljena šibenska riva, a ništa bolje nije stanje ni u Vodicama i Tribunju gdje je noćas bila zatvorena cesta koja povezuje ova dva mjesta.

Vatrogasci su imali oko 115 tehničkih intervencija na ispumpavanju kuća, stanova, podruma, garaža i konoba dok je županijski centar 112 imao preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 550 poziva zabrinutih građana.

"Naše vatrogasne postrojbe i javna i dobrovoljna od noćas su na terenu, a službe jutros čiste i pokušavaju normalizirati stanje. Moram reći da su ovaj put i građani bili spremniji pa je svima lakše iako su pale velike količine oborina koje je nemoguće predvidjeti pa tako biti do kraja spreman, ali je ipak lakše" komentirala je Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Vodica.

Najviše intervencija bilo je na ispumpavanju poplavljenih objekata, najčešće u šibenskoj gradskoj četvrti Dolac koja je poplavljena još sinoć, te na području Vodica, Srime i Tribunja.

Na šibenskom području palo je u samo dva sata preko sto litara kiše po metru kvadratnom, a cijelu noć su na terenu proveli komunalci i vatrogasci. Međutim, s ovolikom količinom padavina jednostavno se ne može boriti.

I ostrvo Murter je cijelu noć bio odsječen od kopna, a obilne padaline najavljuju se i tijekom današnjeg dana na većini Jadrana.

Koliki je razmjer oluje najbolje govori podatak da je uslijed udara groma jedan mladić završio na hitnoj pomoći.

Naime, kako piše Šibenski portal, mladić je sinoć nešto iza 20 sati bio na autobusnoj stanici u trenutku kad je grom udario u obližnje stablo.

Od siline udara puklo je staklo na stanici, a mladić je ošamućen završio na hitnoj pomoći.

Na području općine Tisno takođe su zabilježene velike materijalne štete.

Potopljeno je nekoliko plovila, a zbog aktiviranja podzemnnih voda ugroženo je i nekoliko obiteljskih kuća.

Kao i svugdje, vatrogasci su konstantno na terenu te pokušavaju sanirati štetu.

Šibenska Gradska knjižnica Jurja Šižgorića takođe je pretrpils materijalnu štetu. Vodena bujica koja je noćas poplavila središte Šibenika, provalila je kroz jedan od podrumskih prozora te je poplavljena cijela podrumska etaža.

Uništen je dobar dio knjižne građe,  vatrogasci su još uvijek na terenu te ispumpavaju podrumsku galerijsku dvoranu koja je pretvorena u bazen.

Tokom dana bit će procijenjeno kolika je nastala šteta.

Ogromne količine kiše pale su sinoć i na području Drniša i Knina, a najgore je bilo na petropoljskom području gdje su poplavljeni okolni putevi, javlja Šibenik.in.

Iz Hrvatskog auto kluba upozoravaju da su mogući odroni zemlje i kamenja na cestama u gorju te duž Jadranske i Ličke magistrale.

Kompletna riva u Slanome, kako javlja Dubrovački dnevnik, je poplavila što je izazvalo kaos u mjestu. Do poplave je došlo uslijed podizanja nivoa mora, a na rive se nalaze trgovine i pošta.

(NN, index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.