Pod vodom 11 crnogorskih opština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pod vodom 11 crnogorskih opština

PODGORICA -

U Crnoj Gori danas nema padavina, ali, prema prognozama meteorologa, severni vetar se može očekivati tek krajem iduće sedmice, što jedino može bitnije uticati na povlačenje poplava.

Narednih nekoliko dana, kako najavljuju meteorolozi, mogu se očekivati uglavnom slabe kiše, ali, posle dugotrajnih i jakih kiša, i manje količine padavina mogu doneti nove nevolje.

Poplave su ugrozile 11 od 21 crnogorske opštine, saopštio je operativni štab >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Crne Gore za pomoć stanovništvu.

Najkritičnija situacija u Zetskoj ravnici, gde je pod vodom sedam sela sa osam hiljada stanovnika. Nivo Skadarskog jezera još nije počeo da opada i vodostaj se već bliži šestom metru.

Poplave se još ne povlače ni u Nikšiću, u selima Kličevo i Ozrinići. Na televizijskim snimcima se vide apokaliptične slike, kuće u vodi do samog krova.

Nekoliko hiljada porodica je zbog poplava moralo da napusti svoje domove, a u evakuaciji pomaže Vojska Crne Gore. Njeni pripadnici su, praktično, u stanju mobilizacije.

Na Limu su oštećeni gotovo svi mostovi, a na gotovo celom području Crne Gore bujice su odnele ili oštetile mnogo seoskih puteva i mostova. Neka manja sela su odsečena.

Poljoprivrednici u nekim opštinama strahuju da su im bujice uništile njive i livade, a prave posledice će se videti tek kad se voda potpuno povuče.

Pomaže vojska

Vojska Crne Gore (VCG) angažovala je hiljadu svojih pripadnika u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu na poplavljenim područjima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vojska je, takođe, u stanje pripravnosti stavila još 150 svojih pripadnika, kao i veći broj motornih vozila i čamaca.

Pripadnici Mornarice VCG pomažu stanovništvu na obalama Bojane,u opštini Ulcinj, na podizanju nasipa pored rečnog korita. Vojska helikopterima, u specijalnoj korpi, spušta hranu stanovnicima koje je poplava zarobila u njihovim kućama.

Vojnici, takođe, istovaruju stočnu hranu na ugroženim područjima, a vojska je ljudima u nevolji dopremila veću količinu ćebadi, vreća za spavanje, gumenih dušeka, odela i čizama.

Ministar odbrane Boro Vučinić je član operativnog štaba Vlade Crne Gore za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu.
Pogledaj vesti o: Poplave u Crnoj Gori,   Poplave

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.