Vojska pomaže i zbog novih poplava

Izvor: Cafe.ba, 07.Avg.2014, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska pomaže i zbog novih poplava

Ministarstvo odbrane BiH odobrilo je angažman Oružanih snaga BiH, čiju su pomoć tražili s područja Bijeljine zbog novih poplava, koje su veći dio BiH zahvatile od utorka popodne.

"Putem Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Operativno-komunikacijskog centra, iz Bijeljine su u srijedu naveče zatražena tri kamiona OS BiH radi prevoženja vreća s pijeskom, što je menadžment Ministarstva odbrane i odobrio", rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << su u Uredu za informisanje Ministarstva odbrane, naglasivši da je, pri donošenju odluke o upotrebi OS morala postojati koordinacija s Predsjedništvom BiH, kao vrhovnim komandantom Oružanih snaga BiH.

Iz Ministarstva odbrane saopštili su da je, na zahtjev lokalnih vlasti, bila pripremana i medicinska evakuacija helikopterom Oružanih snaga BiH iz poplavama ugroženog Žepča do Zenice, ali je ona u zadnji čas otkazana.

Samir Agić, pomoćnik minista sigurnosti za zaštitu i spasavanje, kazao je da je Operativno-komunikacijski centar bio obaviješten da će pomoć vojske biti potrebna i na području Tuzlanskog kantona, u srebreničkom naselju Špionica, koje je proteklih dana bilo pod vodom. No, ovaj zahtjev do juče popodne nije stigao u Ministarstvo odbrane, iz kojeg su podsjetili da su pripadnici OS još na terenu zbog saniranja posljedica majskih poplava.

U Predsjedništvu BiH su kazali da su upoznati sa zahtjevom iz Bijeljine za upotrebu Oružanih snaga zbog novih poplava, ali i naglasili da taj zahtjev do njih nije došao.

"Pratimo situaciju i u pripravnosti smo da reagujemo ako se to od nas zatraži. Podsjećamo da za svaku upotrebu Oružanih snaga BiH treba saglasnost Predsjedništva BiH", naglasio je Marko Vidaković, šef Kabineta Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH iz RS.
Pogledaj vesti o: Poplava u Bijeljini

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.