U BOSNI ANGAŽOVANA VOJSKA ZBOG POPLAVA

Izvor: Kurir, 03.Dec.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BOSNI ANGAŽOVANA VOJSKA ZBOG POPLAVA

SARAJEVO - Predsedništvo BiH donelo je odluku o angažovanju pripadnika, jedinica i resursa Oružanih snaga BiH radi pružanja pomoći civilnim organima u opštinama Novo Goražde, Bijeljina i Čapljina, koje su pogođene poplavama.

U skladu sa Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine, ministar odbrane će svojom odlukom regulisati angažovanje resursa Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći, saopšteno je danas iz Predsedništva BiH.

Oružane snage su ovlašćene da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << evakuišu i zbrinjavaju ugroženo stanovništvo i pokretnu imovinu od poplave u opštinama koje su stradale u poplavama. Zbog obilnih kiša i stalog povećanja vodostaja reke Drine koja se izlila iz korita, na području opštine Goražde proglašeno je vanredno stanje.

Štab Civilne zaštite je pre dva dana angažovao sve snage s ciljem da se zaštite ljudi i dobra na području ove opštine. U skladu s naredbom Civilne zaštite, ministarstvo obrazovanja Bosansko-podrinjskog kantona donelo je odluku da se obustavi rad u pojedinim školama.

Zbog obilnih kiša i pretnji od poplava širom BiH na snazi su vanredne mere. Obustavljen je saobraćaj na nekoliko magistralnih puteva, a pokrenuta su klizišta i odroni na regionalnom putu Prača - Goražde.

Poplave i u Republici Srpskoj

Visok vodostaj Drine uslovio je izlivanje te reke i na području opštine Zvornik u Republici Srpskoj, zbog čega je uvedena vanredno stanje odbrane od poplava. Prema podacima odseka Civilne zaštiti Zvornik, vodom je ugroženo više od 100 domaćinstava u Karakaju ,Tršiću i Šepku.

U Tršiću je prekinut saobraćaj na magistralnom putu Zvornik-Bijeljina. Podzemne vode su izašle na magistralni put u Zvorniku ispod starog pešačkog mosta, a poplavile su i Autobusku stanicu. Pojedina naselja su bez struje i daljinskog grejanja, a voda sa gradskog vodovoda nije upotrebljiva za piće.

Mobilne ekipe lekara obilaze ugrožene

Zbog izlivanja Drine čitavom dužinom njenog toka, u lozničkom kraju gradski štab je organizovao mobilne ekipe koje stanovništvu na ugroženom području dopremaju hranu i vodu.

Iz Gradskog štaba je rečeno danas Tanjugu da će, pored niza drugih operativnih mera, stanovnike ugroženog područja obilaziti i lekari Zdravstvenog centra ''Dr Milenko Marin'' u Loznici.
Pogledaj vesti o: Poplava u Bijeljini

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.