Završeno pomračenje Sunca, sledeće veliko je 2026.

Izvor: Prva.rs, 20.Mar.2015, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno pomračenje Sunca, sledeće veliko je 2026.

Oni koji su danas bili na samom severu kontinenta imali su još bolji pogled, a stanovnici Farskih Ostrva i norveškog arhipelaga Svalbarda, njih ukupno oko 52.000 uz brojne turiste videće i totalno pomračenje sunca
U Srbiji je tokom delimičnog pomračenja, Mesec maksimalno zaklonio oko polovinu Sunca. 

Pomračenje Sunca je poslednji put bilo vidljivo 1999. godine, a danas je u zavisnosti od lokacije, zaklonilo između 30 i 98 odsto sunčeve svetlosti. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << />
Novog potpunog pomračenja vidljivog u Evropi neće biti do 2026.
Ova retka pojava se ne sme posmatrati golim okom, jer to može da ošteti vid. Pomračenje Sunca bi trebalo da se prati kroz specijalne naočare za pomračenje, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.
Kako je navedeno na sajtu Astronomskog društa "Ruđer Bošković", najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na beli zaklon.
Ovo pomračenje je bilo vidljivo u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Severnom delu Atlanskog okeana, a delimično iz Evrope, severne Afrike i zapadne Azije. 

U svetskom kontekstu, maksimalno trajanje totalnog pomračenja duže je za dva minuta i 23 sekunde u odnosu na pomračenje iz 1999. 

Dan je u Srbiji bio vedar, pa je pogled na pomračenje bio izuzetan, dok milioni ljudi na severu Evrope nisu imali toliko sreće i vidik su im zaklanjali magla i oblaci.
Izvor: B92

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.