Pogledajte: Vodopad koji gori

Izvor: Blic, 20.Feb.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: Vodopad koji "gori"

Posetioci nacionalnog parka Josemati u Kaliforniji ovih dana imaju priliku da uživaju u spektaklu koji ljubitelji prirode iščekuju sa jednakim uzbuđenjem kao i pomračenje Sunca.

Ukoliko to dozvole vremenske prilike, sredinom februara može da se vidi kako vodopad poprima crvenu boju, tako da se čini da se niz stenu El Kapitan spušta tečna lava. Ovu prirodnu pojavu je prvi put snimio Gejlen Rouel >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1973. godine.

Svake godine veliki broj fotografa poseti park. Njihov pogled je uprt u vodopad Horstejl (konjski rep), jer se nadaju da će biti dovoljno vedro kako bi mogli da snime veliku predstavu koja se događa prilikom zalaska sunca.

Horstejl ima jedinstven položaj i stručnjaci tvrde da na svetu ne postoji sličan vodopad. Fotografisanje ovog prirodnog fenomena je veoma težak poduhvat, koji zahteva poznavanje astronomije, fizike i geometrije, kako bi se uhvatio idealan trenutak i ugao za snimanje.

- Ako pogodite pravi trenutak, vodopad poprima neverovatnu zlatnu ili crveno-narandžastu boju - kaže fotograf Majkl Fraj.

"Vatra” se pali u sumrak, a spektakl traje oko dva minuta.

Horstejl teče samo zimi i u proleće, onda kada ima dovoljno kiše i snega. Zvaničnici nacionalnog parka se nadaju da će ove godine "lavapad” moći da se vidi sve do 24. februara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pogledajte vodopad koji gori

Izvor: medio.rs, 20.Feb.2012

Posetioci nacionalnog parka Josemati u Kaliforniji ovih dana imaju priliku da uživaju u spektaklu koji ljubitelji prirode iščekuju sa jednakim uzbuđenjem kao i pomračenje Sunca.

Nastavak na medio.rs...

Pogledajte vodopad koji gori VIDEO

Izvor: Cafe.ba, 20.Feb.2012

Posjetitelji nacionalnog parka Josemati u Kaliforniji ovih dana imaju priliku uživati ​​u spektaklu koji ljubitelji prirode iščekuju s jednakim uzbuđenjem kao i pomračenje Sunca.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.