Obeležen dan astronomije u „Zmaju“

Izvor: KovinEkspres.rs, 20.Mar.2015, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen dan astronomije u „Zmaju“

Poslednji dan zime, 20. mart, u kovinskoj „Zmajevoj“ školi bio je svojevrsni dan astronomije.

Kao što je u medijima najavljivano, delimično pomračenje Sunca dočekano je spremno. Učenici su u školskom dvorištu imali priliku da na bezbedan način posmatraju ovu prirodnu pojavu.

Sunčev disk je projektovan na hartiju korišćenjem malog durbina i stativa tako da je bilo moguće kolektivno posmatranje. Posve neočekivano, a na dečju radost, u vreme posmatranja >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << začuo se uobičajeni zvuk aviona na redovnoj trasi sletanja na surčinski aerodrom.

Sticajem srećnih okolnosti, njegov prelet bio je upravo takav da je silueta putničkog aviona prešla deo Sunčevog diska koji nije bio zaklonjen Mesecom.

Potom je usledio, već tradicionalni, Eratostenov eksperiment. Kako je škola član međunarodnog projekta Open Discovery Space, koji ima za cilj da podstakne deljenje, prihvatanje, korišćenje i prenamenu postojećih baza obrazovnih sadržaja, merenjem dužine senke određen je obim Zemlje.

Ove godine škola saradnik koja je na istoj geografskoj širini i koja je činila drugu tačku merenja, bila je šabačka osnovna škola „Nikolaj Velimirović“.

Dejan Kreculj
Pogledaj vesti o: Pomračenje sunca

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.