Najduže pomračenje Sunca u 21. veku

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najduže pomračenje Sunca u 21. veku

Stotine milona stanovnika velikog dela Azije posmatrali su najduže pomračenje Sunca u ovom veku. Pomračenje zabeleženo nad Kinom i Indijom, gde je taj prirodni fenomen pobudio ogromno interesovanje.

Jutros je nad dve najmnogoljudnije zemlje na svetu, Kinom i Indijom, zabeleženo najduže totalno pomračenje Sunca u 21. veku, a taj prirodni fenomen pobudio je ogromno interesovanje.

Potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomračenje počelo je na zapadu Indije i bilo vidljivo u pojasu širokom oko 250 kilometara koji se kretao preko Indije, Bangladeša, Nepala, Butana, Mjanmara i Kine, u najdužem trajanju od 6 minuta i 39 sekundi nad Pacifikom, preneo je Rojters.

Tačno u 6 časova i 23 minuta po lokalnom vremenu, nakon svitanja, noć je ponovo pala na indijsku državu Gudžarat u zapadnom delu zemlje i potom se pojasom dugim 15.000 kilometara i širokom 250 kilometara širila sve do južnih japanskih ostrva Rjukju.

U Indiji mrak je trajao kraće, odnosno tri do četiri minuta, a u Šangaju u Kini oko pet minuta.

Pomračenje Sunca snažno je podstaklo trgovinu i turizam i u Indiji i u Kini gde postoje najbolji uslovi za posmatranje tog fenomena.

Uprava Parka skulpture u Šangaju koji predstavlja najbolje mesto za posmatranje u gradu, saopštila je da je prodala 2.000 ulaznica sa specijalnim naočarima i majicama proizvednim povodom tog događaja.

Na hiljade Japanaca, Amerikanaca, Evropljana i Kineza još pre nekoliko meseci rezervisalo je sobe u hotelima.

U Indiji, agencija "Koks end Kings" iznajmila je boing 737-700 koji je pre zore poleteo iz Nju Delhija, "presreo" totalno pomračenje na visini od 12.500 metara i leteo dalje prema istoku do države Bihar.

Sedišta u avionu koja se nalaze na strani izlazećeg sunca prodata su po ceni od 1.200 evra.

U svetom indijskom gradu Kurukšetri, na severu zemlje, očekivan je dolazak oko 1,5 miliona hinduističkih hodočasnika da bi se tokom pomračenja kupali u vodama lokalne reke u cilju "oslobađanja duše".

I u Indiji i u Kini u pričama i mitovima pomračenje Sunca predstavlja se kao najava srećnih, ali i loših događaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najduže pomračenje sunca 21. veka

Izvor: RTV Pink, 22.Jul.2009

Strah i oduševljenje. . . Stotine milona stanovnika velikog dela Azije imali su priliku da posmatraju najduže pomračenje Sunca u ovom veku.

Nastavak na RTV Pink...

Stotine miliona Azijaca gledalo pomračenje Sunca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2009

NJU DELHI - Stotine milona stanovnika velikog dela Azije imali su priliku da posmatraju najduže pomračenje Sunca u ovom veku...Potpuno pomračenje počelo je rano jutros (01.58 po srednjeevropskom vremenu) na zapadu Indije i bilo vidljivo u pojasu širokom oko 250 kilometara koji se kretao preko Indije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Milioni ljudi gledali najduže pomračenje Sunca u 21. veku /video/

Izvor: Blic, 22.Jul.2009

Stotine miliona stanovnika velikog dela Azije imali su priliku da posmatraju najduže pomračenje Sunca u ovom veku.....Potpuno pomračenje počelo je rano jutros (01.58 po srednjeevropskom vremenu) na zapadu Indije i bilo vidljivo u pojasu širokom oko 250 kilometara koji se kretao preko Indije, Bangladeša,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.