KURIR UHVATIO POMRAČENJE SUNCA!

Izvor: Kurir, 05.Jan.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KURIR UHVATIO POMRAČENJE SUNCA!

BEOGRAD - Što niko ne vidi, vidi Kurir. Među retkim srećnicima u Srbiji koji su zabeležili jučerašnje delimično pomračenje Sunca je naš novinar Zoran Šaponjić. On je sa Zlatibora uspeo ono što je retkima pošlo za rukom - da fotografiše pomračenje

BEOGRAD - Što niko ne vidi, vidi Kurir.

Među retkim srećnicima u Srbiji koji su zabeležili jučerašnje delimično pomračenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Sunca je naš novinar Zoran Šaponjić. On je sa Zlatibora uspeo ono što je retkima pošlo za rukom - da fotografiše pomračenje.

Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, potvrdio nam je da se ovaj fenomen video samo s visokih planina, i to sa vrhova, dok je većina građana Srbije bila uskraćena za ovaj nesvakidašnji prizor.

- Naš član iz Žiče je uspeo da ga snimi, a najviše sreće imali su posetioci Kopaonika i Crnog vrha kod Bora. Sunce je obasjavalo bukvalno samo „njuškice“ vrhova planina van oblaka, jer je Srbija bila pod sumaglicom i niskom oblačnošću. Inače, u 9 sati i 26 minuta Sunce je iznad Srbije bilo pomračeno 68 odsto, što je vaš kolega i snimio.

Efekat pomračenja izaziva Mesec koji povremeno pređe ispred Sunca. Delimično pomračenje Sunca videlo se iz Evrope, Severne Afrike i sa Bliskog istoka.

(O. N.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.