Japanci poludeli za pomračenjem Sunca

Izvor: Vesti-online.com, 21.Maj.2012, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanci poludeli za pomračenjem Sunca

Širom sveta, od pacifičkog regiona i Azije do zapadnih delova SAD, milioni ljudi pratili su delimično pomračenje Sunca, koje se deševa kada Mesec u najdaljoj tački od Zemlje delimično pokrije Sunčev disk.

Pomračenje je prošlo skoro direktno iznad Tokija, a senka je potom prešla na Aljasku i stigla do zapadnog dela SAD. U Japanu su organizovane ture za praćenje pomračenja po školama i parkovima, na brodovima i u privatnim avionima, a slični događaji održani >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su u Kini i na Tajvanu. Televizija u Tokiju direktno je prenosila ovaj prirodni fenomen.

"Bio je to misteriozan prizor. Nikada nisam videla ništa nalik tome", izjavila je Kaori Sasaki, koja je posmatrala pomračenje u centru Tokija.

Japanski elektronski gigant "Panasonik" poslao je ekspediciju na planinu Fudži kako bi snimila pomračenje korišćenjem uređaja na solarnu energiju. "Naš cilj je da emitujemo najlepše godišnje pomračenje Sunca u svetu sa najviše planine u Japanu", saopštila je kompanija.

Stanovnici Hong Konga nisu imali toliko sreće, pošto su gusti oblaci blokirali pogled znatiželjnicima, od kojih su neki bili opremljeni i teleskopima sa solarnim filterima.

U SAD-u grupno praćenje pomračenja upriličeno je u Nevadi, Kaliforniji i na drugim mestima. Pomračenje je bilo u potpunosti vidljivo u pojasu širine 240 do 300 kilometara, a delimično iz većeg dela istočne Azije i Severne Amerike.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.