Delimično pomračenje sunca 25. oktobra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2022, 23:50

Delimično pomračenje sunca 25. oktobra

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je večeras da će iz Evrope, osim iz Portugalije i delova Španije, 25. oktobra 2022. moći da se posmatra ceo tok delimičnog pomračenja Sunca.

Mesec će kao brži trkač od Sunca na istok, u Beogradu dodirnuti severozapadni deo Sunčevog diska u 11.22, a napustiće njegov severoistočni deo u 13.38.

U maksimumu će Mesec pokriti 42 odsto Sunčevog prečnika.

Najveći deo Sunčevog prečnika, preko 82 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mesec će pokriti u Rusiji, u Istočnom Sibiru, severno od Tjumena.

Ukoliko bude vedro, pojavu treba posmatrati kroz svećom dobro nagaravl?eno staklo, kroz staklo maske za zavarivanje i astronomske filtere. Pomračenje će se pratiti i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Dve nedel?e kasnije, 8. novembra sledi i pomračenje Meseca, koje se neće videti iz Srbije. Ceo tok ove pojave će moći da posmatraju stanovnici tihookeanskih ostrva.
Pogledaj vesti o: Pomračenje sunca

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delimično pomračenje Sunca 25. oktobra biće vidljivo i iz Srbije

Izvor: Radio 021, 11.Okt.2022, 07:09

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je da će iz Evrope, osim iz Portugalije i delova Španije, 25. oktobra moći da se posmatra ceo tok delimičnog pomračenja Sunca.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.