TOTALNO POMRAČENJE MESECA

Izvor: Kurir, 11.Dec.2011, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TOTALNO POMRAČENJE MESECA

SAN FRANCISKO - Stanovnici zapadnih oblasti SAD, Australije i većeg dela Azije imali su priliku da posmatraju redak nebeski fenomen - totalno pomračenje Meseca.

Pomračenje Meseca koje je počelo u 6 sati i 6 minuta po pacifičkom vremenu, trajalo je 51 minut, preneo je AP.

Na velikom travnjaku ispred Opservatorije "Grifits" u Los Anđelesu, u blizini poznatog Holivudskog znaka, oko 300 ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stežući šolje sa kafom na hladnom jutarnjem vazduhu, sedelo je na prostrtim ćebadima i stolicama.

Kada je pomračanje počelo, zvaničnici iz Opservatorije obavestili su okupljene, a iz gomile se prolomio spontani aplauz po njegovom završetku.

U Kini, zainteresovani su posmatrali Mesec iz Planetarijuma u Pekingu i imali nabolji pogled na totalno pomračenje tog nebeskog tela u proteklih 10 godina, saopštila je Kineska astronomska opservatorija.

U Australiji, građani su posmatrali pomračenje preko teleskopa u Sidnejskoj opservatoriji.

Totalno pomračenje bilo je vidljivo i na Havajima, u Indoneziji, jugoistočnoj Aziji, Japanu i velikim delovima Rusije istočno od Urala.

Ovo je drugo totalno pomračenje Meseca ove godine, kada se Mesec nalazi u najdubljoj senci Zemlje i deluje da je crven.

Prvo pomračenje bilo je u junu, a naredno se očekuje 2014. godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.