Predavanja i posmatranja nebeskih tela kroz teleskop povodom pola veka Apola 11

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jul.2019, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanja i posmatranja nebeskih tela kroz teleskop povodom pola veka "Apola 11"

Na dan kada je prva raketa poletela i povela ljude na mesec, 16. jula, otpočeće serija aktivnosti na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu povodom pola veka od ovog događaja. Posetioci će moći da kroz teleskop gledaju delimično pomračenje Meseca, kao i Jupiter, Saturn i njihove satelite, da čuju sve o letu Apolo 11, kao i o često potezanim argumentima da se on nikada nije ni desio.

Predavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i posmatranje nebeskih tela kroz teleskop zakana su za 16, 18. i 20. jul, kažu u Astronomskom društvu Alfa, a sve će održati profesor PMF-a Dragan Gajić u amfiteatru ovog fakulteta.

Tokom prva dva predavanja, u utorak i četvrtak, posetioci će imati prilike da čuju više o Mesecu, njegovom nastanku i karakteristikama, te o projektu njegovog "osvajanja". U utorak, 16. jula nakon predavanja će moći da kroz teleskom posmatraju delimično pomračenje Zemljinog satelita, koje počinje u 22:01, a maksimum treba da dostigne u 23:30.

U četvrtak, 18. jula, program se nastavlja drugim delom predavanja "Naš prijatelj Mesec", a nakon predavanja posetioci će moći da kroz teleskop vide Jupiter i njegova četiri najveća meseca – Galilejeve satelite, a zatim, oni najuporniji, moćiće da vide planetu Saturn, njegove prstenove i Titan – Saturnov najveći mesec - kažu u društvu Alfa.

Serija predavanja završava se u subotu, 20. jula, na dan kada je Nil Armstrong postao prvi čovek koji je hodao površinom nekog drugog nebeskog tela. Tokom predavanja "50 godina od Apola 11 – jesu li šetali po Mesecu", zainteresovani će moći da čuju o misiji Apolo, kao i o argumentima kojima se ona osporava.

Sva predavanja počinju u 20 sati u amfiteatru PMF-a, a teleskopska posmatranja oko 21:30, na parkingu ispred ovog niškog fakulteta.

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.