Posmatranje pomračenja meseca u centru Pirota

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jul.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmatranje pomračenja meseca u centru Pirota

Svi zainteresovani Piroćanci koji žele da kroz objektiv teleskopa pogledaju delimično pomračenje meseca, moći će to da urade u utorak uveče na Crvenom trgu u centru grada.

Posmatranje meseca organizuju članovi neformalne organizacije "Astro nauka" koja se bavi promovisanjem zanimljivosti iz astronomije na internetu, a teleskop će na trgu kod fontane biti postavljen od 21:30.

Astro entuzijasta Aleksandar Mijalković kaže da je ideja bila da se uradi nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << što se dosad u Pirotu nije moglo videti.

Samoinicijativno i volonterski želimo da svim prolaznicima koji budu zainteresovani, omogućimo da bace pogled kroz teleskop ka mesecu i nadamo se posvedoče delimičnom pomraćenju ako nam vreme to dozvoli - kaže Mijalković.

Iako se sutrašnji dan poklapa sa poletanjem prve rakete sa ljudskom posadom na mesec, Mijalković kaže da povod uopšte nije taj događaj, već da se dan, jednostavno poklopio.

Ideja nam je bila pošto imamo teleskop i već par puta smo noću posmatrali nebeska tela nas dvoje ili troje, zašto da ne pružimo priliku i ljudima koji se nađu u Pirotu da dođu u kontakt sa teleskopom i pogledaju nebeska tela kroz njega. Ipak se ovako nešto dosad nije dešavalo i mladi, pa čak ni stariji, nisu imali priliku da uopšte vide teleskop uživo - kaže Mijalković.

Podsetimo, Prirodno-matematički fakultet u Nišu obeležiće predavanjima i serijom aktivnosti pola veka od poletanja Apola 11.
Pogledaj vesti o: Pomraćenje meseca

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.