Završava se letnje računanje vremena

Izvor: Studio B, 21.Okt.2013, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završava se letnje računanje vremena

Letnje računanje vremena biće završeno u noći između 26. i 27. oktobra, pomeranjem kazaljki na časovnicima za sat unazad, saopštila je u ponedeljak Direkcija za mere i dragocene metale.

Tako u nedelju, 27. oktobra u 3.00 časovnike treba vratiti za jedan sat, na 2.00 sata.  Letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u marta i traje do poslednjeg vikenda u oktobru. 

U Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre sedam godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom. 

Prelazak na letnje vreme je uvedeno 1916. godine u zemljama severa Evrope, a od tada ga je prihvatilo oko 70 zemalja, računajući da time štede električnu energiju tako što period dnevnog svetla sa ranih jutarnjih sati "premeštaju" na veče.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.