Noćas  pomeranje kazaljki na satu za čas unapred

Izvor: Politika, 24.Mar.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćas pomeranje kazaljki na satu za čas unapred

BEOGRAD –Letnje računanje vremena počinje sutra pomeranjem kazaljki u dva časa iza ponoći za sat unapred i računa se kao tri časa.

Ove godine letnje računanje vremena počinje poslednje nedelje marta, a završava se poslednje sedmice u oktobru.

Letnje računanje vremena je u Srbiji prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u poslednjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a 2006. je donet zakon po kom je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom sedamdesetih godina prošlog veka, jer se time, kako je obrazloženo, produžava dan, štedi električna energija, povećava produktivnost, pobljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim. 

Beta

objavljeno: 24.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.