Vesna Pešić napustila klub LDP-a

Izvor: B92, 07.Apr.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesna Pešić napustila klub LDP-a

Beograd -- Republička poslanica Vesna Pešić napustila je poslanički klub LDP-a i nastaviće da radi kao samostalni poslanik. Nema isključenja iz stranke, kažu u LDP-u.

Takva odluka Vesne Pešić usledila je zbog saopštenja LDP-a o razlikama u njenim i stavovima stranke i navoda da je nanela štetu stranci.

Vesna Pešić je u pismu predsednici parlamenta Slavici Đukić Dejanović istakla da je apsolutno isključen njen prelazak u neki drugi poslanički klub ili stranku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pešićeva je odlučila da napusti poslanički klub LDP-a zbog saopštenja Političkog saveta te stranke od 5. aprila u kome je ukazano da se njena i stranačka gledišta u ključnim pitanjima razlikuju.

"Tačno je da sam glasala protiv zakona o informisanju, a stranka ga je podržala. Bilo je još takvih prilika, kao što je nekritična podrška reformi pravosuđa i druge političke i strateške ocene s kojima se nisam slagala. Zamerila sam se i time što sam uopšte imala nekakva gledišta o bilo čemu", stoji u pismu Vesne Pešić.

Ona je istakla da ju je na izlazak iz poslaničkog kluba najviše navela konstatacija Političkog saveta da je nanela štetu stranci, a ne i predsednik stranke koji je dao spornu izjavu u Skupštini, a koga je upozorila na vreme da se bez izvinjenja ne može otkloniti šteta koju je naneo stranci i sebi lično.

"Smatram da naš politički i javni život ne može postati demokratski i slobodan ako i predsednici stranaka baš nikada ne mogu da pogreše. A takav stav je zauzeo novi Politički savet LDP-a, ali i funkcioneri te stranke. Da stvar bude još neprijatnija za mene, predsednik stranke je taj organ - Politički savet – nazvao fiktivnim", navela je Vesna Pešić i podsetila da poslanici LDP-a nemaju blanko ostavke.

Vesna Pešić je podnela krajem marta ostavku na mesto predsednice Političkog saveta LDP-a, posle izjave lidera te stranke Čedomira Jovanovića da ministar Vuk Jeremić "umesto što odlazi kanibalima u Africi, treba da reaguje na stradanja civila u Libiji".

LDP: Nema isključenja iz stranke

Predsedavajući Političkog saveta LDP-a Rajko Danilović je u izjavi Tanjugu naveo da Pešićeva LDP nije obavestila da napušta poslanički klub, kao i da nemaju informaciju o tome da li namerava da napusti i stranku.

RTS je, međutim, preneo da izlazak Pešićeve, koja je nedavno podnela ostavku i na funkciju predsednice Političkog saveta LDP, iz poslaničkog kluba, zapravo znači i izlazak iz LDP-a.

"Niko joj, naravno, neće tražiti ostavku na mesto poslanika, niko je neće isključiti iz LDP-a. Jedina evropska stranka u našem parlamentu i političkom životu je LDP. On ne primenjuje ta sredstva u razilaženjima sa političkim neistomišljenicima. Mi nikoga ne isključujemo iz stranke", istakao je Danilović.

Prema njegovim rečima, Pešićevu niko nije sprečavao da ima svoja gledišta i da zauzme različite stavove prilikom glasanja, tako da izlazak iz poslaničkog kluba LDP-a za nju ne predstavlja nikakav "dobitak".

"Istupanje Pešićeve iz Političkog saveta, i sada iz poslaničkog kluba LDP, pokazuje da ona nema dovoljnu političku inteligenciju, jer to nije u saglasnosti sa strankom kojoj pripada", ocenio je Danilović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.