Učinjeno sve da se poboljša položaj Srba

Izvor: S media, 07.Jul.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učinjeno sve da se poboljša položaj Srba

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio povodom godinu dana rada Vlade, da je njegovo Ministarstvo učinilo sve kako bi Srbi ostali na Kosovu i kako bi se poboljšao njihov položaj.

"Uprkos činjenici da se ovaj sastav Vlade Srbije suočio sa brojnim nasledjenim i novonastalim problemima koji su dodatno pojačani svetskom finansijskom krizom, vlada je uz veliko angažovanje na svim poljima uspela da sprovede brojne reforme i usvoji mnoge zakone i napravi pomak", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << navodi se u izjavi Bogdanovića.

Prema njegovim rečima, bez obzira na sve probleme, vlada je ostala dosledna svojoj politici zalaganja za evropske integracije i očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta kroz političku i diplomatsku borbu za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Dodao je da se u proteklih godinu dana Ministarstvo za KiM "približilo i posvetilo u potpunosti gradjanima Kosmeta".

"Kako bi sve usluge i pomoć srpskoj zajednici bile dostupnije pored već postojeće u Kosovskoj Mitrovici, otvorene su i kancelarije i u Gračanici, Gnjilanu i Klini", naveo je ministar.

Bogdanović je kazao da su Ministarstvu "na prvom mestu život i problemi običnih ljudi".

"Njihov opstanak i ostanak u Pokrajini garant je da će Kosovo uvek biti deo Srbije", naveo je on.

Prema njegovim rečima, sredstvima Ministarstva završena je izgradnja jednog doma kulture, dva obdaništa, a počela je izgradnja još dva i renoviranje jedne škole.

Takodje, početkom školske godine podeljeno je i 1.150 kompleta udžbenika i 1.114 kompleta školske opreme za socijalno najugroženije učenike.

Ministarstvo je obezbedilo ogrev za sve škole, kolektivne centre, crkve i manastire na KiM.

"U prethodnom periodu je izradjena i Strategija održivog opstanka i povratka. Sada smo u završnoj fazi Registracije izbeglih i raseljenih lica koja žele da se vrate na Kosovo i Metohiju i imamo podatak da je prijavljeno oko hiljadu porodica. Očekujemo da će uz podršku UNHCR-a proces povratka početi u najskorije vreme", naveo je ministar.

Bogdanović je dodao da je obezbedjeno 200 miliona dinara za podsticanje ekonomskog razvoja u Pokrajini.

Prema njegovim rečima, prvi deo sredstava je već uručen, a na osnovu rezultata konkursa ostatak će biti dodeljen do kraja godine.

"U interesu pravilne raspodele novca, sprovedena je i interna kontrola u okviru Ministarstva koja je obuhvatila celokupni protok novčanih sredstava i finansiranje lokalnih samouprava koje se u potpunosti realizuje iz budžeta Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Zahvaljujući kontroli i domaćinskom odnosu samo za period prošle godine ostvarena je ušteda od 120 miliona dinara", naveo je Bogdanović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.