Izvor: Vostok.rs, 06.Jul.2019, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Iran treba da bude veoma oprezan

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je Iran da bude oprezan u svojim dejstvima.
„Videćemo šta će biti s Iranom. Iran treba da bude veoma oprezan“, rekao je Tramp u razgovoru s novinarima, odgovarajući na molbu da prokomentariše poslednja saopštenja Teherana o nuklearnom sporazumu. Savetnik vrhovnog lidera Irana Ali Akbar Velajati ranije je saopštio da će Iran odgovarati zbog narušavanja nuklearnog sporazuma u onom stepenu u kojem ga ostale potpisnice budu narušavale. Prema njegovim rečima, Iran neće prvi preduzimati nikakve korake, nego će delovati samo ako druge učesnice u sporazumu budu to činile. Velajati je naveo da su do sada, korak po korak, SAD direktno, a evropske zemlje posredno, narušavale Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi s iranskim nuklearnim programom. Na godišnjicu istupanja SAD iz nuklearnog sporazuma, 8. maja, Iran je objavio da obustavlja ispunjavanje niza tačaka tog dokumenta, u segmentu koji se tiče zaliha obogaćenog uranijuma i teške vode. Iran je te mere preduzeo, kako je saopšteno, zbog toga što SAD narušavaju sporazum i zato što je Vašington uveo sankcije Teheranu, kao i zbog nesposobnosti ostalih učesnica u sporazumu (Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija) da reše problem. Iran je tim zemljama dao 60 dana da zaštite njegove interese i obećao da će se u tom slučaju vratiti ispunjavanju obaveza.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Teheran: Kina će nastaviti da kupuje iransku naftu

Izvor: Vostok.rs, 06.Jul.2019

Kina će nastaviti da kupuje iransku naftu, izjavio je savetnik vrhovnog lidera Irana Ali Akbar Velajati. . „Kina kupuje i nastaviće da kupuje našu naftu. Količine, naravno, zavise od dogovora kineskih vlasti i Ministarstva nafte, ali do sada je njihov odnos prema nama bio prijateljski“, rekao...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.